Innkalling til møte i Programrådet for ph.d.-programmet torsdag 1. februar 2024

Møtet finner sted i møterom 629 kl. 12:15-14:00.

Merknader til innkallingen.
Godkjenning av dagsorden.
Saker til eventuelt.
 

Orienteringssak
 

1. Avtale med ekstern part
Revisjon av avtale med ekstern part er fullført. Avtalen er nå publisert på nett.  Avtalens formål er å sikre at doktorgradskandidaten har tilfredsstillende arbeidsbetingelser under gjennomføringen av doktorgradsutdanningen. Den eksterne part skal legge forholdene til rette slik at doktorgradskandidaten kan oppfylle sine planer i henhold til opptakssøknaden, og de forpliktelser som følger av opptaksvedtaket, ph.d.-programmet og ph.d.-forskriften. Avtalen regulerer også rettigheter til resultater.

Vedlegg: Avtale med ekstern part

2. Systematikk i oppfølging av veileders kompetanse og systematikk i oppfølging av ph.d.-kandidater

Den sakkyndige komiteen oppnevnt av NOKUT har vurdert UiOs kvalitetsystem og de formelle kravene som stilles til alle institusjoner i et tilsyn. De har kommet med anbefalinger om videreutvikling ved UiO. Komiteen har imidlertid også hatt en parallell utviklingsdialog med UiOs ledelse og øvrige representanter, som ledd i å gjøre tilsynet mer relevant for institusjonene og øke verdien av tilsynet for institusjonen selv. Komiteens oppsummering av utviklingsdialogen med UiO løfter frem et område som programrådet må diskutere: 

"UiO mangler systematisk oppfølging av veiledernes kompetanse i forskerutdanningen. Komiteen anbefaler på det sterkeste bedre systematikk i oppfølgingen av ph.d.-studentene"

NOKUT fremhevet følgende anbefalinger som gjelder doktorgradsutdanningen: 

  • Kartlegge om praktiseringen av rutinene for evalueringer følges på alle ph.d.-studiene. 
  • Sørge for systematisk oppfølging av veiledernes kompetanse i forskerutdanningen
  • Sørge for bedre systematikk i oppfølgingen av ph.d.-studentene.  

Vedlegg: Revisjon av UiOs kvalitetssystem for utdanningsvirksomheten, vedtakssak til Universitetstyret juni 2023 

Diskusjonssaker

3. Selvplagiering /gjenbruk av egne tekster i doktorgradsavhandlingen

Fakultetets holdning er at emnene i opplæringsdelen, så langt det lar seg gjøre, skal direkte underbygge avhandlingsarbeidet. Kandidatens egne eksamener og innleveringer kan derfor gjenbrukes i avhandlingen uten å oppgi dette som kilder dersom arbeidet har inngått i kandidatens teoretiske opplæringsdel.

Hva mener programrådet?

4. Endring i programbeskrivelsen 

27. september 2023 vedtok programrådet endringer i programbeskrivelsen for å tydeliggjøre hvilken finansiering man godtar for opptak til programmet. I etterkant er det blitt klart at setningen under kan tolkes på flere måter. 

"Finansieringen skal normalt være stipendiatstilling ved høgskole/annet universitet, ansettelse ved forskningsinstitusjon med tid til egen forskning eller finansiering via Norges forskningsråds nærings-ph.d. eller offentlig sektor ph.d.-ordning."

Noen oppfatter dette som at man kan søke om opptak dersom man er ansatt som UiO i en annen stilling enn en stipendiatstilling, dersom man har tid til egen forskning. 

Ønsker programrådet å gjøre endringer i programbeskrivelsen? 

 

Tore Nilssen
leder av Programrådet                                             Ingebjørg Hovde
                                                                                sekretær for Programrådet

Publisert 23. jan. 2024 13:08 - Sist endret 18. juni 2024 14:58