Referat til møte i Programrådet for ph.d.-programmet torsdag 30. september 2021

Møtet fant sted på Zoom 12:15-14:00.

Til stede: Inger Furseth (ISS), Hege Knutsen (ISS), Jon Hovi (ISV), Susanne Bauer (TIK), Lars Tjelta Westlye (PSI), Karin Fossheim (ph.d.-kandidat, ISV), Signe Mikkelsen (ph.d.-kandidat, SAI), Karen Helene Ulltveit-Moe (ØI), Nefissa Naguib (SAI), Ingebjørg Hovde (fak.adm). Ida Rudi Bellizia (fak.adm, referent) og Tore Nilssen (leder)

Ingen merknader til innkallingen.
Dagsorden ble godkjent.
Ingen saker til eventuelt.

Saker

Orienteringssaker

1. Kvalitetsystemet

Saken gjøres om fra vedtakssak til orienteringssak fordi Kvalitetssystemet allerede er godkjent av Universitetsstyret, og Fakultetsstyret skal vedta Kvalitetssystemet ved fakultetet.

«programråd enhet» i skjemaet endres til «forum på institutt» da instituttene selv velger i hvilket forum ph.d.-sakene skal behandles så lenge det oppfyller kravene i kvalitetssystemet. Fakultetet ber spesielt om at enhetene tenker igjennom hvordan de oppfyller formuleringen «Det skal finnes møteplasser og arenaer der representanter for vitenskapelig ansatte, studenter/ph.d.-kandidater, administrasjon og ledelse i felleskap kan identifisere utfordringer og muligheter i oppfølgingsarbeidet og dele kunnskap og erfaringer.»

2.Evaluering av opplæringsdel og avhandlingsarbeidet


I henhold til tidligere kvalitetssystem og forslag til revidert kvalitetssystem setter forskningsdekanen i gang evaluering av opplæringsdel og avhandlingsarbeidet og ber enhetene levere rapportene 1. november.

Enhetene ønsket utsatt frist for å kunne gjøre grundigere arbeid. Fakultetet utsetter fristen til 18. januar.

3.Etiske godkjenninger

  • Enhetene opplever temaet som viktig og utfordrende. Mange har rutiner for å sikre at godkjenninger og vurderinger er på plass. Enhetene er åpne for at dette muligens kan sikres enda bedre.
  • Prosjekter som ble startet før GDPR er spesielt utfordrende.

Fakultetet ber enhetene levere en kortfattet, skriftlig redegjørelse for hvilke rutiner de har for å forsikre seg om at nødvendige godkjenninger og vurderinger er innhentet før datainnsamlingen starter med frist 1. november.

4. Sommerskolen

Forskningsdekanen informerer om at sommerskolens fremtid skal diskuteres i instituttledermøtet og deretter vurderes av dekanen. Årsaken er at sommerskolen bryter med egenbetalingsforskriften, krever mere administrative ressurser enn den har, er i konflikt med UiOs klimastrategi og at få av SV sine kandidater tar emner på sommerskolen.

  • Enkelte av instituttene ser ikke noe behov for å fortsette driften av sommerskolen.
  • Enkelte av instituttene sier at noen av sommerskoleemnene er viktige, spesielt metodeemnene.
  • Flere av enhetene sier at de er åpne for at man viderefører enkelte av sommerskoleemnene utenom sommersemesteret.
  • Ett av emnene i sommerskolen er obligatorisk for ph.d.-kandidatene ved SAI. Dersom sommerskolen ikke videreføres, får dette konsekvenser for SAI sin opplæringsdel.
  • Enkelte av enhetene er åpne for at de selv kan invitere de aktuelle foreleserne til å holde kurs ved sine institutter, dersom sommerskolen ikke videreføres.

 

Publisert 19. okt. 2021 16:25