Referat til møte i Programrådet for ph.d.-programmet torsdag 27. april 2023

Møtet fant sted i møterom 940, Eilert Sundts hus fra 12:15-14:00.

Til stede: Hege Knutsen (ISS), Jon Hovi (ISV), Susanne Bauer (TIK), Lars Tjelta Westlye (PSI), Rune Flikke (SAI, vikar for  Nefissa Naguib), Solveig Bjørkholt (ph.d.-kandidat, ISV), Ida Bellizia (fak.adm, referent) og Tore Nilssen (leder).

 

Forfall: Marianne Nordli Hansen (ISS), Karen Helene Ulltveit-Moe (ØI) og Anna Ivanova (ph.d.-kandidat, PSI)

Ingen merknader til innkallingen.
Dagsorden ble godkjent.
Tre saker til eventuelt.

Saker

Korte orienteringer fra forskningsdekan

  • Årsrapporten for 2022 er ferdig.
    • Vi har fremdeles høye opptakstall i 2022. Dette tror vi skyldes økning i tilslag på NFR- og EU-søknader, som igjen har ført til en økning i stipendiatstillinger.
    • I 2021 hadde det laveste disputastallet vi har sett de siste 5 årene og flere som slutter på programmet uten å fullføre. I 2022 er disputastallene blant de høyeste vi har hatt de siste 5 årene.
    • De fleste ph.d.-kandidatene har avlagt sin mastergrad ved Universitetet i Oslo. De resterende har pleid å fordele seg omtrent likt mellom andre norske og utenlandske læresteder.
    • Det har vært en økning av nye kandidater med utenlandsk utdanning de siste 5 årene. Økningen kan ha sammenheng med en presisering av regelverket foretatt av ph.d.-programrådet i 2019, som åpnet for større bruk av skjønn i vurdering av utenlandsk utdanning. 
    • 20 prosent av de som startet på sin ph.d. i 2016, hadde fullført innen fire år, mens 64,6 prosent fullførte innen seks år. Dette er ph.d.-kandidater som delvis har vært berørt av pandemien.
    • 6 av i alt 59 ferdige doktorander fikk jobb ved et utenlandsk lærested. Dette er en sterk økning. Man kan tenke seg at dette kan være en konsekvens av at vi tar opp flere kandidater med mastergrad fra utenlandske universiteter. Stadig flere går til andre norske universiteter og høyskoler. En fjerdedel av doktorandene går ikke til forskningsinstitusjoner.
  • Årsplan
    Følgende tiltak settes inn for å nå målet om å tilby en ph.d.-utdanning av høy kvalitet. Årsplanen vedtas av Fakultetsstyret i september 2023.:
    • Følge opp den periodiske programevalueringen av ph.d.-programmet som ble gjennomført i 2022.
    • Styrke de eksternfinansierte ph.d.-kandidatenes integrering i fakultetets fagmiljøer
    • Videreutvikle arbeidet med personvern og forskningsetikk i forbindelse med doktorgraden
    • Vurdere forenkling av opptaksrutiner

Diskusjonssak
 

1. Emneevaluering fra fakultetets fellesdel 

Gjennomgang av emneevalueringer fra gjennomføringen våren 2023.

  • Emnerapport SV9103 Introduction to the PhD programme
    Programrådet tar rapporten til etterretning og noterer at evalueringen danner grunnlag for endringer og tilpasninger fra emneansvarlige.
  • Emnerapport SV9104 Research ethics
    Programrådet tar rapporten til etterretning og noterer at danner grunnlag for endringer og tilpasninger fra emneansvarlige.
  • SV9108 Philosophy of Social Sciences:
    I forrige møte konkluderte programrådet med at de ønsker å følge SV9108 Philosophy of Social Science tett slik at det blir mest mulig relevant for alle ph.d.-kandidater. Det er enighet i programrådet om at emnet skal opprettholdes i nåværende form, men at man skal lytte til emneansvarlig og bistå med innspill fra alle retninger.

    Etter emnegjennomføring er inntrykket at dette emnet går bedre og bedre. Evalueringsrapporten er overraskende positiv. Fakultetet har hatt møte med emneansvarlig for å undersøke hvordan emneansvarlige for å høre om hvilke ressurser hun trenger.

Emneansvarlig ønsker:

  • midler til 5 - 8 assistenter som kan bistå i emnet
  • hjelp til å utarbeide pensum
  • bedre rom ved neste gjennomføring da rommene som var booket i år ble tatt til åpen dag. Dette gjorde logistikken vanskelig fordi ph.d.-kandidatene måtte ha forelesning i Forskningsparken, og benytte grupperom i Eilert Sundts hus. 
  • ressurser til å invitere eksterne forelesere

Programrådet støtter dette.

Programrådet tror at emnet kan gjøres enda mer relevant for ph.d.-kandidatene. Det ser ut til å være en konflikt mellom fakultetets ønske om tverrfaglighet og kandidatenes ønske om relevans. Programrådet mener at det vil være uklokt å ofre tverrfagligheten da dette vil være i strid med den øvrige utviklingen i sektoren. Mer kan gjøres for å tydeliggjøre dette aspektet ved emnet. Programrådet anbefaler at det settes sammen en arbeidsgruppe som bistår emneansvarlig med utvikling av emnet. Det finnes mange ved enhetene som har kunnskap om og interesse for dette og som kan bistå.

Konklusjon:

Programrådet tenker at basert på emneevalueringene oppfyller emnet læringsmålene. Emnet er ikke spesielt populært, men det virker å være et godt emne. Emneansvarlig Andrea Nightingale gjør en god jobb, men hun har behov for mer bistand. Programrådet ber derfor om at emneansvarlig får bistand til å gjennomføre emnet, og at fakultetet spiller dette inn i budsjetteringsprosessen. Programrådet ønsker at det opprettes en arbeidsgruppe som kan bidra til å utvikle emnet.

 

2. Revisjon av Programbeskrivelse for ph.d.-programmet i samfunnsvitenskap ved Universitetet i Oslo

Fakultetet ønsker å tydeliggjøre programbeskrivelsen slik at den reflekterer praksis ved fakultetet. Alle avslag om opptak skal hjemles, og vi må derfor sikre at vi har formuleringer som er tydelige og forståelige for søkerne. Det kom noen anmerkninger på språk og formuleringer som fakultetet tar til etterretning. Det ble åpnet for at medlemmer av programrådet kan sende fakultetet forslag til ønsket ordlyd.

Forslaget fikk bred støtte i programrådet.

Det ble i tillegg foreslått at krav om at ekstern arbeidsgiver legger til rette og bidrar til faglig kontakt mellom ph.d.-kandidat og fagmiljøet på UiO gjennom hele ph.d.-programmet ble tydeligere formulert.

Konklusjon: Saken kommer som vedtakssak på neste programrådsmøte, og de som har innspill, må sende disse til fakultetet før utgangen av mai 2023.

3. Prøveforelesningen

Det ble påpekt at komiteen bare kommer med forslag til tema gjennom en tittel. Dersom praksis skal skjerpes bør man se på hvilken informasjon som sendes til kandidaten.

Det virker som prøveforelesningen fungerer godt ved de fleste enhetene.

Orienteringssak

4. Fellesdelen og opptakstall

  • Det har vært bekymring for at en økning i opptak ville føre til at fellesdelen måtte legges om. 
  • Vi har fremdeles høye opptakstall i 2022. Dette tror vi skyldes økning i tilslag på NFR- og EU-søknader, som igjen har ført til en økning i stipendiatstillinger.
  • Hvis opptakstallene øker eller forblir høye, må vi vurdere om emnene som nå går 1 gang i året skal gå 2 ganger i året eller få en annen form.

5. Generiske kurs / redskapskurs / frivillige kurs uten studiepoeng

Fakultetet orienterer om hvilke generiske kurs som tilbys våre ph.d.-kandidater.

  • Dette er en del av strategien for karrierestøtte for yngre forskere som er vedtatt for hhv UiO og for SV-fakultetet.
  • SV inngår i en uformell samarbeidsgruppe med HF og UV om deling av generiske kurs. Dette betyr i praksis foreløpig at vi ønsker å holde kursene våre åpne for hverandres ph.d.-kandidater.
  • Den periodiske programevalueringen var positive til fakultetets tilbud av generiske kurs, men påpekte at det virket som ph.d.-kandidatene ikke var klar over tilbudet.
  • Programrådet er fornøyd med tilbudet. Programrådet foreslår at det i tillegg opprettes et godt kurs innenfor temaet datavisualisering.

Eventuelt

Kontorplass for eksternfinansierte ph.d.-kandidater ved enhetene

Det er vanskelig for eksterne kandidater som ønsker det å få sitte ved enhetene. Foreslår at det bookes et møterom for eksempel hver fredag og/eller i tilknytning til seminarer som holdes ved enhetene. De eksterne kan da bruke rommet som arbeidsplass.
Konklusjon: Fakultetet tar saken opp i kontorsjefnettverket, GIR.

 

Prøveforelesningsperioden

Fri fra øvrig arbeid til kandidatene når de skriver prøveforelesning. Har vi regler, hva gjør de andre? Kandidatene har som regel startet i jobb andre steder. Vi har liten innflytelse på kandidatens arbeidsgiver. Kan vi gi ekstra tid dersom kandidaten er i jobb og ikke får fri fra jobben?

Konklusjon: Dette har vi liten innflytelse på da de fleste er i ny jobb på dette tidspunktet. Fakultetet undersøker hva de andre fakultetene gjør og kommer tilbake til programrådet.
 

 

 

Disputasleksa

Det står at komiteen skal trekke seg tilbake og overveie og deretter komme tilbake og avgi sin vurdering. Disputasledere synes dette er ubehagelig, det skaper rar stemning. Hvor kommer dette fra? Dette ligger ikke skriftlig, men er blitt informert muntlig av administrativ.

Konklusjon: Fakultetet undersøker rundt dette og kommer tilbake til programrådet.

 

Tore Nilssen
leder av Programrådet                                        Ida Bellizia
                                                                            sekretær for Programrådet

 

 

Publisert 10. mai 2023 20:04 - Sist endret 10. mai 2023 20:07