Referat til møte i Programrådet for ph.d.-programmet torsdag 30. november 2023

Møtet fant sted i Fakultetsstyrerommet fra 12:15-14:00.

 

Til stede: Hege Knutsen (ISS), Jon Hovi (ISV), Lars Tjelta Westlye (PSI) (inhabil på sak 11, forlot rommet), Wenzel Geissler (SAI), Tore Nilssen (leder), Anna Ivanova (ph.d.-kandidat, PSI) Tone Druglitrø (TIK, vara for Susanne Bauer), Karen Helene Ulltveit-Moe (ØI), Ella Sandbakken (ph.d.-kandidat, PSI, vara for Solveig Bjørkholt) Ida Bellizia (fak.adm) og Ingebjørg Hovde (fak.adm, referent)
 

Forfall: Inger Furseth (ISS), Susanne Bauer (TIK, erstattet av vara Tone Druglitrø), Solveig Bjørkholt (ISV. erstattet av vara Ella Sandbakken)

Ingen merknader til innkallingen.
Dagsorden ble godkjent.
Ingen saker til eventuelt.

Saker

Orienteringssak
 

1. Flytte fellesdelen på vårsemesteret

Fellesdelen er permanent flyttet til uke 10 og 11, i stedet for uke 9 og 10 fra våren 2024, fordi fellesdelen kolliderte med UiO arrangementet Åpen dag. Åpen dag gjorde det vanskelig for oss å få rom til fellesdelen. 

2. Avtale med ekstern part
Vi er i samarbeid med juristene sentralt for å oppdatere «avtale med ekstern part». Avtalens formål er å sikre at doktorgradskandidaten har tilfredsstillende arbeidsbetingelser under gjennomføringen av doktorgradsutdanningen. Den eksterne part skal legge forholdene til rette slik at doktorgradskandidaten kan oppfylle sine planer i henhold til opptakssøknaden, og de forpliktelser som følger av opptaksvedtaket, ph.d.-programmet og ph.d.-forskriften. Avtalen regulerer også rettigheter til resultater.

3. Arbeidsgruppe SV9108 Vitenskapsteori
Den periodiske programevalueringen påpeker at SV-fakultetets vitenskapsteori-emne er gjenstand for tilbakevendende diskusjon i programrådet. Programevalueringen anbefaler at “The faculty should consider either to invest/commit themselves more to the Philosophy of science course or discuss thoroughly how the course can be better organised.”

Programrådet er investert i emnet, og har flere ganger stadfestet at emnet skal gjennomføres på fakultetsnivå. I etterkant av den periodiske programevalueringen har programrådet bestemt at det skal nedsettes en arbeidsgruppe som skal se på hva et emne i vitenskapsteori på ph.d.-nivå på SV-fakultetet skal inneholde.

Dagens emneansvarlig har allerede gjort en stor revisjon av emnet. Emnet virker å fungere godt, men fordi dette er en gjentagende diskusjon ser vi fortsatt behov for å gjennomføre en grundig prosess. Målet med arbeidsgruppen er å stake ut en retning for emnet. Det er ønskelig at emnet etter revisjonen får tid til å stabilisere seg.

Fakultetet har bedt tidligere forskningsdekan, Tim Brennen om å lede arbeidsgruppen og skrive rapporten. Brennen kjenner fellesdelen og ph.d.-programmet godt. Han kommer i tillegg fra Psykologisk institutt, og misnøyen med emnet synes å være særlig stor blant ph.d.-kandidater ved Psykologisk institutt.

Brennen inviteres tilbake til programrådet for å presentere arbeidet og rapporten når denne foreligger.

Arbeidsgruppens mandat er følgende:

“The group is asked to discuss what the Philosophy of Social Science course at the Faculty of Social Sciences should contain, and how the course can be organized to make it more relevant for the PhD candidates”

Det forutsettes at gruppen settes sammen slik at alle enheter med retninger i ph.d.-programmet er representert, og at regler for student-representasjon er hensyntatt.

 

4. Neste års møter i programråd ph.d.

1. februar 2024
18. april 2024
26. september 2024
28. november 2024

 

5. Ny forskningsdekan 

Lars T. Westlye overtar som forskningsdekan. Tore Nilssen fungerer som forskningsdekan frem til april 2024. 

Diskusjonssaker

6. Kursportefølje av valgfrie kurs og karrierestøtte som tilbys av Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Arbeidslivskoordinator Barbro Kolbjørnsrud orienterte om at fakultetet ikke har kapasitet til å drifte et stort program med generiske kurs / redskapskurs. Det er derfor andre som tilbyr de generiske kursene ved fakultetet, med unntak av ett kurs. Alle kursene driftes så lite administrativt krevende som mulig, men med ønske om et så bredt kurstilbud som mulig for ph.d.-kandidatene. Kurstilbudet er utviklet etter innspill fra ph.d.-kandidater, programråd, spørreundersøkelser og arbeidsgruppen «Career support framework for early career researchers»-rapport. For å drifte kurstilbudet mer effektivt forsøker vi også å samarbeide med andre fakulteter. Kurset SV-fakultetet tilbyr selv, er «Starter kit: Teaching as a PhD candidate». Starter kit er utviklet av SV-fakultetets Læringsnettverk EILIN.

 

7. University pedagogy for PhD candidates / Starter kit: Teaching as a PhD candidate

Arbeidslivskoordinator Barbro Kolbjørnsrud innledet. Programrådet er svært positive til at det tilbys et undervisnings-kurs for ph.d.-kandidater, og at kurset er åpent for alle ph.d-kandidater.


8. Etikk og vitenskapsteori i avhandlingen

Endringen i programbeskrivelsen har hatt effekt, det er mye mer fokus på dette i avhandlingene nå enn tidligere.

Instituttene følger opp dette på forskjellige måter innenfor sine rammer. Noen enheter tar opp dette på sluttseminar, mens andre tar dette opp på kappe-seminar. Ved enkelte institutter sjekker forskningsleder at dette nevnes i rapporten, og dersom det ikke nevnes, så sendes rapporten tilbake. Forskningsdekanen oppfordrer alle enheter til å gjøre dette.
 

9. Emneevalueringer for Fakultetets fellesdel høsten 2023 

Programrådet tar emneevalueringene til etterretning.
 

10. Evaluering av veilederseminar 

Veilederseminaret med fokus på forskningsetikk får svært gode evalueringer av de som deltar. Det er en utfordring å få veiledere til å melde seg på i en hektisk hverdag. Neste veilederseminar blir 26. januar (på norsk) og 30. august (på engelsk).

 

Vedtaksaker

11. Klage på opptak 

Saken ble behandlet i møtet. Saken er unntatt offentlighet off.l. § 13

 

 

Tore Nilssen
leder av Programrådet                                        Ingebjørg Hovde
                                                                            sekretær for Programrådet

Publisert 13. des. 2023 13:36 - Sist endret 13. des. 2023 13:36