Administrasjonsreglement for Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Dette reglementet er vedtatt av styret ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet 16.3.2023, og godkjent av rektor 29.3.2023.

Reglene tar utgangspunkt i følgende lov-, avtale- og regelverk: Universitets- og høgskoleloven, Hovedavtalen i staten, Tjenestemannsloven og UiOs personalreglement, valgregler og prosedyreregler for valg eller tilsetting av dekan/prodekan, Forskrift om studier og eksamener ved UiO, Forskrift for graden philosophiae doctor (PhD) ved Universitetet i Oslo og UiOs Normalregler for fakulteter.

Det samfunnsvitenskapelige fakultet har følgende grunnenheter: 

  • ARENA Senter for europaforskning
  • Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi
  • Institutt for statsvitenskap
  • Psykologisk institutt
  • Sosialantropologisk institutt
  • TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur
  • Økonomisk institutt

§ 1 Fakultetets organer

Fakultetet har:

  1. Et styre
  2. En dekan
  3. To prodekaner, hvorav den ene er dekanens stedfortreder og nestleder i fakultetsstyret
  4. En fakultetsdirektør
  5. Et utdanningsledermøte, et forum for studiespørsmål og et forum for forskningsspørsmål
  6. Et programråd for PhD-programmet og et emneutvalg for Examen facultatum – Samfunnsvitenskapelig variant
  7. Et innstillings- og ansettelsesutvalg (AU)

§ 2 Fakultetsstyret

§ 2.1 Myndighetsområde

Fakultetsstyret er fakultetets øverste organ. Fakultetsstyret har ansvar for å fastlegge overordnede mål, prioriteringer og strategier for virksomheten, innenfor rammen av gjeldende lover, forskrifter og regler, samt vedtak fattet av universitetsstyret.

Fakultetsstyret utøver sin myndighet gjennom selv å vedta:

  • Overordnede mål, prinsipper og prioriteringer for virksomheten
  • Langtidsplaner, med særlig vekt på strategi for forskning, utdanning og kunnskap i bruk
  • Årsplan og budsjett
  • Fakultetets interne organisering i avdelinger, programmer, permanente utvalg eller tilsvarende, innenfor de rammer universitetsstyret har gitt
  • Utfyllende bestemmelser til dette reglement, herunder nærmere bestemmelser om valg eller ansettelse av dekan, prodekan og instituttledere, samt nærmere regler om sammensetningen av instituttstyrer eller –råd
  • Ansettelse og innstilling i vitenskapelige stillinger der fakultetet er ansettelses- eller innstillingsmyndighet
  • Ansettelse av instituttleder

Fakultetsstyret har ansvar for oppfølging gjennom

  • Godkjenning av regnskap og årsrapport
  • Godkjenning av opplegg for kvalitetssikring/kvalitetsutvikling

I tillegg skal fakultetsstyret nominere eksterne representanter til fakultetsstyret.

Alle beslutninger i fakultetsstyret treffes etter delegasjon fra og på vegne av universitetsstyret.

Myndighetsområder som ikke etter denne paragraf direkte og uttrykkelig er tillagt fakultetsstyret, skal normalt omfattes av dekanens myndighetsområde.

§ 2.2 Sammensetning

Fakultetsstyret ledes av dekanen med den ene prodekanen som nestleder, og har 11 medlemmer:

  • Dekan
  • Prodekan (nestleder)
  • 2 medlemmer fra vitenskapelige personale (faste)
  • 1 medlem fra vitenskapelig personale på åremål
  • 1 medlem fra det teknisk-administrative personale
  • 3 medlemmer fra fakultetets studenter
  • 2 eksterne medlemmer (utenfor UiO)

§ 3 Valg

Dekan/prodekan (nestleder) velges, dersom ikke universitetsstyret selv – etter tilråding fra fakultetet – bestemmer at det skal foretas ansettelse.

Valg av dekan og prodekan (nestleder) foretas samlet og etter reglene for elektronisk valg, forutsatt at det foreligger forslag på flere dekankandidater.

Valg av representanter til fakultetsstyret for vitenskapelige ansatte og teknisk-administrative ansatte skjer etter gjeldende regler for elektronisk valg. Hvem som er valgbare går fram av UiOs valgreglement.

De to eksterne medlemmene oppnevnes av rektor etter forslag fra (det sittende) fakultetsstyret.

Studentrepresentantene velges av studentene på grunnlag av UiOs valgregler.

Valgperioden til fakultetsstyret er fire år for representanter for henholdsvis faste vitenskapelige ansatte, de teknisk-administrative ansatte og eksterne representanter. For de midlertidige vitenskapelige ansatte og for studentrepresentantene er valgperioden ett år.

Det velges minst én vararepresentant for teknisk-administrative ansatte. For de øvrige grupper velges/oppnevnes minst to vararepresentanter. En representant eller vararepresentant fratrer hvis tilknytning til gruppen eller fakultetet opphører.

§ 4 Dekan

Dekanen er fakultetets øverste leder og leder fakultetets virksomhet innenfor rammer satt av universitetsstyret og instrukser fra rektor og universitetsdirektøren og gjennom vedtak fattet i fakultetsstyret. Dekanen har overordnet ansvar og myndighet med hensyn til alle oppgaver som ikke eksplisitt er tillagt fakultetsstyret eller et annet organ, og har generell fullmakt til å avgjøre løpende enkeltsaker. Dekanen er ansvarlig overfor rektor i alle saker som ikke er tillagt universitetsdirektørens ansvarsområde iht. universitets- og høgskolelovens § 10-3. I disse sakene er dekanen ansvarlig overfor universitetsdirektøren.

Dekanen er leder av fakultetsstyret. Dekanen har ansvar for å få utarbeidet saksframlegg med forslag til vedtak i de saker som ligger inn under fakultetsstyrets myndighetsområde (jf. § 2), og ansvar for å iverksette de vedtak som fattes av fakultetsstyret.

Dekanen representerer fakultetet utad, og har det overordnede ansvar for utadrettet nettverksbygging, informasjon og kontakt med eksterne samarbeidspartnere.

Dekanen ivaretar forholdet til tjenestemannsorganisasjonene og studentenes organer.

Dekanen er ansvarlig for fakultetets oppfølging av Kvalitetssystem for utdanningsvirksomheten ved UiO. Dekanen har ansvar for at det blir holdt løpende oversikt over hvilke enheter som er programeier og emneeier for alle studie- og forskerutdanningsprogram(mer) og emner ved fakultetet. Dekanen har direkte linjeansvar for prodekaner, fakultetsdirektør og instituttledere.

Dekanen utøver sitt ansvar blant annet gjennom å delegere myndighet innenfor eget fullmaktsområde til prodekaner, fakultetsdirektør og instituttledere. Dekanen kan pålegges oppgaver for UiO som institusjon.

§ 5 Prodekaner

Med mindre annet er bestemt, skal prodekan (nestleder) velges sammen med dekanen. Fakultetsstyret kan vedta at prodekan (nestleder) oppnevnes av dekan. Jf. Reglement for ansettelse og valg av ledere ved fakulteter og institutter.

Prodekan (nestleder) er dekanens stedfortreder og trer inn når dekanen har lengre fravær. Prodekan (nestleder) er medlem av fakultetsstyret, og har ut over dette nærmere definerte lederfunksjoner og arbeidsoppgaver.

Fakultetet har i tillegg en prodekan utpekt av dekanen med nærmere definerte arbeidsoppgaver (for eksempel som studiedekan, forskningsdekan eller lignende). Denne prodekanen har møte og talerett i fakultetsstyret.

§ 6 Fora eller organer for rådgivning i utdannings- og forskningsspørsmål

Fakultetet har følgende fora eller organer som ivaretar behov for en intern dialog om studie- og forskningsspørsmål der aktuelle grupper ved fakultetet deltar.

§ 6.1 Utdanningsledermøtet

Utdanningsledermøtet er et internt samarbeidsorgan for den faglig-strategiske utdanningsledelsen mellom fakultetet og grunnenhetene. Møtet ledes av studiedekanen. Faste deltagere er enhetenes utdanningsledere og administrativ studieleder ved fakultetet.

§ 6.2 Forum for studiespørsmål

Forum for studiespørsmål ivaretar behov for intern dialog om studiespørsmål. Forumet ledes av studiedekanen og møtes etter behov. Medlemmer i Forum for studiespørsmål er lederne for studieprogrammene på bachelor og master ved fakultetet og tre studentrepresentanter. Studentrepresentantene og vararepresentanter oppnevnes av Studentutvalget ved fakultetet.

§ 6.3 Forum for forskningsspørsmål

Forum for forskningsspørsmål skal bidra til utvikling og realisering av fakultetets ambisjoner for forskning. Forumet ledes av forskningsdekanen. Forumet består av en forskningsleder eller tilsvarende oppnevnt fra hver grunnenhet, og er en arena for erfaringsutveksling mellom fakultetet og grunnenhetene. Forumet skal særlig diskutere og fremme spørsmål av strategisk og tverrgående karakter.

§ 7 Programråd

For alle utdanningstilbud på bachelor og master som leder frem til grad, skal det opprettes programråd som er delegert det koordinerende ansvar for tilbudet, jf. Kvalitetssystem for utdanningsvirksomheten ved UiO. Ett programråd kan tillegges ansvar for flere studie- eller forskningsprogrammer.

Programrådet selv skal behandle de faglige rammene, viktige prioriteringer og opplegg for kvalitetssikring og kvalitetsutvikling av programmene. Utover dette kan programrådet delegere sine oppgaver til programleder. Avgjørelser om den løpende drift skal delegeres til programleder.

Programrådene skal settes sammen slik at det avspeiler de fagmiljøene som deltar i programmet og sikrer studentene eller PhD-kandidatene representasjon. Det kan også oppnevnes ett medlem i programrådene som ikke representerer noen av disse gruppene.

Enheten som er ansvarlig for et program er programeier og oppnevner programråd og programleder. Programrådene rapporterer til programeier.

§ 7.1 Programråd for PhD-programmet

Programrådet for PhD-programmet ledes av forskningsdekanen. Dekanen oppnevner medlemmene etter forslag fra enhetene. PhD-kandidatene velger representanter for egen gruppe. For PhD-kandidatene er valgperioden to år. Øvrige medlemmer oppnevnes for fire år. Programrådet er PhD-programmets høyeste organ, med ansvaret for helheten i programmet. Programrådet er ansvarlig for faglig utviklingsarbeid og undervisning ved programmet innenfor vedtatte rammer og retningslinjer.

Programrådet har i sin planlegging av virksomheten ansvar for aktivt å legge til rette for en hensiktsmessig oppgavefordeling og ressursbruk i forhold til rammebetingelsene.

Programrådet kan delegere sin myndighet i den utstrekning ikke særlige reglementsbestemmelser eller vedtak er til hinder for det.

§ 7.2 Emneutvalg for Examen Facultatum – Samfunnsvitenskapelig variant

Emneutvalget skal på delegasjon fra dekanen behandle saker med tilknytning til emnet. Emneutvalget kan delegere oppgaver og myndighet til emneansvarlig.

Emneutvalget fører tilsyn med kvaliteten på emnet i henhold til UiOs kvalitetssystem og har som en oppfølging av dette ansvar for å ta initiativ til større endringer i emneplanene.

Emneutvalget ledes av studiedekanen. Medlemmene består ellers av utdanningsledere eller andre vitenskapelige representanter fra hver grunnenhet, emneansvarlig og en studentrepresentant oppnevnt av studentutvalget.

§ 8 Innstillings- og ansettelsesutvalg (AU)

Fakultetsstyret har etablert et eget innstillings- og ansettelsesutvalg for behandling av innstilling og ansettelse i vitenskapelige stillinger på fakultetet.

Innstillings- og ansettelsesutvalget skal ha en slik sammensetning:

  • Dekan
  • To vitenskapelige ansatte
  • En teknisk-administrativ ansatt
  • En student 

Innstillings- og ansettelsesutvalget utgår fra fakultetsstyret. Fungeringstiden er som for fakultetsstyret. Dekanen leder utvalget, med prodekanen (nestleder) som stedfortreder.

Studentrepresentantene i fakultetsstyret foreslår hvem av disse tre som skal være representant til AU. De andre studentrepresentantene blir varamedlemmer til utvalget. Ansettelsesutvalget er beslutningsdyktig når tre av de fem medlemmene/vara er til stede.

§ 9 Fakultetsdirektør

Fakultetsdirektøren ivaretar ledelsen av fakultetsnivåets administrative og forvaltningsmessige arbeid i samråd med og på delegasjon fra dekanen.

Ikrafttreden

Dette reglement trer i kraft 29.3.2023

 

Publisert 15. nov. 2016 15:05 - Sist endret 21. apr. 2023 13:31