Protokoll fra møte i fakultetsstyret

Styreseminar torsdag 15. mars 2018 (9-17)

Tema: 1. Forslag til ny fordelingsmodell v/Nils-Henrik von der Fehr. 2. Forskningsetikk og personvern v/ Vidar Enebakk, NESH og Asbjørn Hem, Usit/UiO 3. Presentasjon av TIK v/Fulvio Castellacci. 

Deltakere styreseminar 15. mars: Anne-Julie Semb, Erik Oddvar Eriksen, Fulvio Castellacci., Katrine Fangen, Knut Gunnar Nustad, Steinar Holden, Nils-Henrik von der Fehr, Ingjerd Hoëm, Tim Brennen (fra kl. 14.30), Caroline Hals, Ellinor Major, Tor Saglie, Grete Brochmann, Bjørn Høyland, Randi Birgitte Skjerstad, Paula Mortensen, Truls O. Sætrang.

Fra administrasjonen: Gudleik Grimstad, Tone Vold-Sarnes, Terje Hegge (Sak om fordelingsmodell), Fredrik Olsbu (Sak om fordelingsmodell).

Forfall: Tarald Laudal Berge.

Styremøte fredag 16. mars 2018 (9.15-12.00)

Deltakere fakultetsstyremøtet 16. mars 2018: Nils-Henrik von der Fehr, Ingjerd Hoëm, Tim Brennen, Ellinor Major, Tor Saglie, Bjørn Høyland, Truls O. Sætrang, Paula Mortensen, Randi Skjerstad, Caroline Hals.

Fra administrasjonen: Gudleik Grimstad, Tone Vold-Sarnes.

Forfall: Grete Brochmann og Tarald Laudal Berge.

16. mars 2018, kl. 09.15 - 12.00, Lysebu. Møtet ble avsluttet 11.30.

Ordinære saker

V-SAK 1

Godkjenning av dagsorden

Vedtak:

Fakultetsstyret godkjenner innkalling og dagsorden.

            
V-SAK 2

Godkjenning av protokoll fra møtet 22.02.2018

Protokoll fra fakultetsstyrets møte 22.02.2018 var vedlagt.

Vedtak:

Protokollen godkjennes.

            
V-SAK 3

Forslag om omstrukturering av masterprogrammet i sosialantropologi fra og med studieåret 2019/2020

Notat fra dekanen av 2. mars 2018 var vedlagt. Søknad fra Sosialantropologisk institutt om opprettelse av engelskspråklig masterprogram var vedlagt.

Dekanen foreslår omstrukturering av masterprogrammet i sosialantropologi fra og med studieåret 2019/2020. Dette innebærer å nedlegge det norske masterprogrammet i sosialantropologi og å etablere et engelskspråklige masterprogram «Social Anthropology» fra og med studieåret 2019/2020.

Vedtak:

Fakultetsstyret vedtar dekanens forslag om å nedlegge dagens masterprogram i sosialantropologi og å etablere et engelskspråklig masterprogram i «Social Anthropology» fra og med studieåret 2019/2020.

            
V-SAK 4

Dimensjonering - Studieprogram

Notat fra dekanen av 7. mars 2018, samt notat fra dekanen til fakultetsstyret av 30. november 2017, var vedlagt innkallingen.

I henhold til fakultetets strategiske plan 2010-2020 skal fakultetet stadig arbeide med forbedring og profilering av eksisterende programtilbud og utvikle nye programmer i tråd med fagutvikling, internasjonalt samarbeid og samfunnets behov (SP 2010-2020 s. 4).

For å sikre enkle prosedyrer for opprettelse og nedleggelse av studieprogrammer, som gir en standard for sammenligning av tiltak over tid, har Fakultetet foreslått at følgende kriterier bør ha avgjørende betydning ved en vurdering av en reduksjon av rammene på et studieprogram:

  • Lave søkertall (1 eller færre førstevalgsøkere pr studieplass over en treårsperiode)
  • Liten faglig aktivitet på studieprogrammet (lite eller ingen endringer av programinnhold eller struktur i perioden)
  • Overlapp av programtilbud med andre programmer på instituttet eller fakultetet.

I tillegg vil andelen frafall fra studieprogrammene, antall uteksaminerte kandidater pr. studieplass og i hvor stor grad studentene får relevant jobb etter oppnådd grad, være kriterier som spiller inn i det pågående dimensjoneringsarbeidet. For de studieprogrammene der noen av disse kriteriene slår ut, kan en reduksjon av rammene på de aktuelle studieprogrammene være en mulig løsning.

Det foreslås å utrede et bachelorprogram i samfunnsvitenskap. Dette programmet bør være relativt åpent, slik at studentene står nokså fritt til å kombinere emner fra ulike fag (inkl. emner fra andre fakulteter). Et slikt program kan tiltrekke seg studenter som har lyst til å studere samfunnsvitenskap, men som ikke vet hvilket fag de foretrekker; programmet gir dem mulighet til å fordype seg i et bestemt fag gjennom studieløpet, dersom de ønsker det (og vil går videre på et masterprogram). Programmet kan bidra til å redusere frafall, ved at studenter kan endre faginnretning uten å måtte forlate et studieprogram.

Vedtak:

Fakultetsstyret gir dekanen mandat til å utrede muligheten for å etablere et bachelorprogram i samfunnsvitenskap.

            

Diskusjonssaker

     
D-SAK 1

Forslag til ny fordelingsmodell

Notat fra dekanen av 8. mars 2018 var vedlagt innkallingen. Utkast til ny fordelingsmodell av mars 2018 fra et dekanoppnevnt arbeidsutvalg var vedlagt innkallingen.

UiO justerte sin fordelingsmodell med budsjettvirkning for 2018. Dekanen oppnevnte i desember 2017 et arbeidsutvalg som skulle vurdere behovet for og eventuelt foreslå endringer i fakultetets egen fordelingsmodell med budsjettvirkning for 2019.

Arbeidsutvalget har bestått av: Dekan Nils-Henrik von der Fehr (leder); Fulvio Castellacci (senterleder TIK); Birgitte Bøgh-Olsen (kontorsjef PSI); Gudleik Grimstad (fakultetsdirektør); Terje Hegge (seksjonssjef økonomi og sekretær for arbeidsgruppen; Fredrik Olsbu (rådgiver økonomi).

Arbeidsgruppen har tatt utgangspunkt i de erfaringer som er gjort siden nåværende modell ble vedtatt, samt de endringer som er gjort i ny fordelingsmodell ved UiO. Det tas sikte på at en eventuelt ny modell legges til grunn for fordelingen for 2019.

I utkastet som legges fram for styret gjennomgår utvalget dagens fordelingsmodell. Utvalget drøfter problemstillinger - knyttet til dimensjonering av enhetene, finansiering av fakultetsadministrasjonen, internprising, satsinger og insitamenter, samt utjevning over tid og forslag til forenklinger - og hvordan disse kan håndteres.

Saken legges fram for styret som diskusjonssak. Hvis fordeling for 2019 skal skje etter ny modell må ny fordelingsmodell vedtas i fakultetsstyrets møte 7. juni 2018.

Saken ble også drøftet i styreseminaret 15. mars, der instituttlederne deltok.

Fakultetsstyret ga sin foreløpige tilslutning til forslaget til ny fordelingsmodell og ba om at saken ble sendt på høring til grunnenhetene med scenarier som viste konsekvensene av modellen for enhetene.

   

Orienteringssaker

O-SAK 1

Studiebarometeret - tendenser over tid 

Notat fra dekanen av 8. mars 2018, samt studiebarometrene for 2015-2017 var vedlagt innkallingen.

Studiebarometeret er en nasjonal spørreundersøkelse i regi av NOKUT som blir sendt ut til over 60 000 studenter hver høst. Undersøkelsen spør 2.- og 5.-årsstudenter om oppfatninger om kvalitet i studieprogrammer ved norske høyskoler og universiteter. Formålet med studiebarometeret er å styrke arbeidet med kvalitetsutvikling i høyere utdanning og gi nyttig informasjon om studiekvalitet.

Fakultetet skårer lavt på noen områder, som arbeidslivsrelevans i studieprogrammene og utvikling av nyskapende studentaktive lærings- og vurderingsformer som er tilpasset læringsutbyttet i programmene. Dette er tiltak fakultetet har ambisjoner om å løfte og som er nedfelt i fakultetets Årsplan 2018-2020.

Det synes å være behov for å informere bedre om studentenes jobbmuligheter. Det er et misforhold mellom studentenes oppfatning av manglende jobbmuligheter og Kandidatundersøkelsen (som viser at nesten alle er i relevant jobb etter seks måneder).

Vedtak: Fakultetsstyret tar saken til etterretning.

            
O-SAK 2

Regnskap pr. februar 2018 

Notat fra dekanen av 8. mars 2018 var vedlagt.

Fakultetets regnskap per 28. februar 2018 viser et akkumulert underforbruk på 89 mill. kr. Det er 2 mill. kroner høyere sammenlignet med periodens budsjett. Resultatet innebærer generelt en utvikling hovedsakelig i tråd med tidligere rapportering.

Basisinntekter er 1,6 mill. kr høyere enn budsjettert.

Personalkostnader i basisvirksomheten er 1 mill. kr lavere enn budsjettert, som hovedsakelig skyldes periodiseringsavvik. Det er noe overforbruk på fastlønn på enkelte enheter og dette blir fulgt opp i prognosen for 1. tertial.

Driftskostnader og investeringer er som budsjettert.

Nettobidrag fra prosjekter er som budsjettert.

Ubrukte midler er økt med 16 mill. kr. Dette skyldes hovedsakelig avsatte midler til verdensledende miljøer og økte prosjektmidler.

Vedtak: Fakultetsstyret tar regnskapsrapporten pr. februar 2018 til etterretning

   
O-SAK 3

SHoT - Studentenes helse- og trivselsundersøkelse 2018

Lenke til nettside om undersøkelsen var vedlagt innkallingen.

SHoT er landets største undersøkelse av studenters helse og trivsel. Undersøkelsen gjennomføres av studentsamskipnadene sammen med Folkehelseinstituttet og sendes på e-post til heltidsstudenter under 35 år med norsk statsborgerskap, til sammen 160.000 studenter i hele Norge. Undersøkelsen gjennomføres i et spørreskjema på nett og tar cirka 20 minutter å besvare. Studentenes svarfrist er 3. april og resultatene publiseres 4. September 2018.

Vedtak:

Fakultetsstyret tar saken til etterretning.

   
O-SAK 4

Status for modernisering av læringssenteret i Eilert Sundts hus blokk A og vestibylen i Eilert Sundts hus blokk A og B

Assisterende fakultetsdirektør Tone Vold-Sarnes presenterte planene. Det antas at arbeidene kan gjøres allerede høsten 2018. Fakultetet vil være i dialog med studentenes representanter om eventuell konsekvenser for brukerne.

Vedtak:

Fakultetsstyret tar saken til etterretning.

Eventuelt

Det var ingen saker til eventuelt.

            
Publisert 19. mars 2018 17:17 - Sist endret 1. juni 2018 10:39