Protokoll fra fakultetsstyret

Tid og sted: 7. juni, kl. 9.15-12.00, Fakultetsstyrerom 450, 4. etasje Eilert Sundts hus.

Møtet ble avsluttet kl. 11.00.

Til stede: Nils Henrik von der Fehr, Ingjerd Hoëm, Tim Brennen, Randi Skjerstad, Tobias Handeland,Truls O. Sætrang, Ellinor Major, Tor Saglie,  Grete Brochmann, Bjørn Høyland, Tarald Laudal Berge,Caroline Elise Hals.

Fra administrasjonen: Tone Vold-Sarnes, Gudleik Grimstad

 
 

Ordinære saker

V-SAK 1 Godkjenning av dagsorden

Vedtak:

Fakultetsstyret godkjenner innkalling og dagsorden.

            
V-SAK 2 Godkjenning av protokoll fra møte 16. mars 2018

Protokoll fra fakultetsstyrets møte var vedlagt saken. 

Protokollen godkjennes.

            
V-SAK 3

Økonomirapport for 1. tertial 2018

Notat fra dekanen av 31. mai 2018 var vedlagt saken.

Basis

Fakultetets regnskap viser ved utgangen av 1. tertial 2018 et akkumulert mindreforbruk av basisbevilgningen på 92,3 mill. kr, noe som er 6,5 mill. kr mer enn budsjettert. Prognosen for 2018 på basis er endret med 5,4 mill. kr, og viser at fakultetet vil overføre 87,6 mill. kr i ubrukte midler til 2019.

Eksternt finansiert virksomhet

Fakultetet har fått 15 nye eksternt finansierte prosjekter i år og har totalt 213 per 1. mai 2018

Per 1. tertial 2018 er det 59,8 mill. kr i ubrukte midler, noe som er 16,3 mill. kr mer enn budsjettert.

Fakultetet har mottatt ca. 58,5 mill. kr i eksterne inntekter, noe som er 9,0 mill. kr mer enn budsjettert. Av dette er 8,0 mill. kr knyttet til nye prosjekter som ikke var opprettet da budsjettet ble lagt for 2018. Det er videre noe etterslep av inntekter fra 2017, samt enkelte prosjekter som har mottatt større del av tildelingen tidlig på året.

Prognosen totalt er endret med 7,5 mill. kr i forhold til budsjettet. Både inntekter, personalkostnader og nettobidrag øker i den oppdaterte prognosen. Dette skyldes til dels nye prosjekter, men også justering av periodisering på eksisterende portefølje.

Vedtak:

Fakultetsstyret godkjenner rapporten fra første tertial 2018.

            
V-SAK 4

Årsplan 2019 - 2021. Tidsplan.

Notat av 29. mai 2018 var vedlagt saken.

Vedtak:

Fakultetsstyret godkjenner forslag til tidsplan for arbeidet med årsplan 2019 - 2021.

            
V-SAK 5 Årsrapport 2017

Forslag til årsrapport for 2017 var vedlagt saken.

Blant høydepunktene i 2017 nevnes:

Sosialantropologisk institutt ble rangert som nummer 37 i verden på QS World University Ranking, den høyeste rangeringen for noe institutt ved Universitetet i Oslo.

Fakultetet fikk tre nye ERC stipender: Andreas Moxnes, Økonomisk institutt, fikk et Starting Grant, mens Anders Fjell, Psykologisk institutt, og Bård Harstad, Økonomisk institutt, begge fikk Consolidator Grants.

Horisont 2020 er EUs forsknings- og innovasjonsprogram, og regnes som verdens største med sine 80 milliarder euro fordelt på sju år. De gjennomførte en midtveisevaluering i 2017, og UiO kommer på andreplass i Europa når det gjelder høyere utdanningsinstitusjoner som har fått mest pengestøtte fra delprogrammet Europa i endring: Inkluderende, innovative og reflekterende samfunn. Dette programmet består hovedsakelig av samfunnsvitenskapelige prosjekter, og prosjektene ved UiO hører i all hovedsak hjemme ved fakultet (5 av 7). Rangeringen ser slik ut:

  • Universitetet i Utrecht
  • Universitetet i Oslo
  • Oxford Universitet
  • Delft Tekniske Universitet
  • Universitetet i Bologna

ARENA koordinerer et Horisont 2020-prosjekt, GLOBUS, som i samme midtveisevaluering ble trukket frem som en tidlig suksesshistorie.

Fakultetet har deltatt i, igangsatt og gjennomført en rekke evalueringer:

  • Eksternevaluering av Phd-programmet
  • Eksternevaluering av sommerskolen.
  • Eksternevaluering av SVEXFAC.
  • SAMEVAL: Samfunnsvitenskapen i Norge blir evaluert av Forskningsrådet.
  • KOMBEVAL: NOKUT i samarbeid med Forskningsrådet evaluerer utdanningen innenfor samfunnsøkonomi, sosiologi og statsvitenskap.

Fakultetet markerte Sommerskolens 25-årsjubileum.

Fakultetet har arrangert en forelesnings- og debattserie «Verden med Trump».

Høsten 2017 markerte fakultetet Eilert Sundts 200-årsjubileum med en serie på forelesninger. I tillegg ble det arrangert et jubileums-seminar med en rekke forelesere som belyste ulike sider ved Sundts arbeid og virke.

Vedtak:

Fakultetsstyret tar årsrapporten til etterretning.

            

V-SAK 6

Forslag til ny fordelingsmodell

Notat fra dekanen av 7. juni 2018, med vedlegg, var vedlagt saken.

Dekanen nedsatte i desember 2017 et arbeidsutvalg som fikk i mandat å vurdere behovet for og eventuelt foreslå endringer i fakultetets fordelingsmodell. Det var en forutsetning at en eventuell ny modell skulle legges til grunn for fordelingen for 2019. Dekanen ledet selv arbeidsgruppen.

Arbeidsgruppens foreløpige utkast til ny fordelingsmodell ble sendt på høring til alle grunnenhetene 20/4-18, med svarfrist 20/5-18. Oppsummering av høringsrunden og alle høringsinnspillene var lagt ved saken. Arbeidsgruppen gjorde noen justeringer i sitt forslag etter høringsrunden og avsluttet sitt arbeid 30/5-18. Arbeidsgruppens innstilling varc lagt ved saken.

Ett medlem av arbeidsgruppen, Fulvio Castellacci, tok dissens. Hans uttalelse var vedlagt saken.

Arbeidsgruppens anbefalinger:

  • Det anbefales at det legges til grunn opptaksrammer for dimensjonering av enhetene og fordeling av studieplassinntekter og kandidatmidler.
  • For lektorprogrammet mottar fakultetet studieplassinntekter, men har ikke opptaksrammer (studentene har opptak ved UV-fakultetet). Det anbefales at ISS, i kraft av å være fakultetets koordinator for lektorprogrammet, får 25 prosent av inntektene. Resten av inntektene anbefales fordelt proporsjonalt mellom de enhetene som leverer mer enn 10 prosent av studiepoengene til studentene på programmet, i henhold til andelene av studiepoengene.
  • Det anbefales at fakultetsadministrasjonens budsjett fastsettes gjennom budsjettvedtak i fakultetsstyret, og at inndekningen sikres gjennom å holde tilbake et tilsvarende beløp fra fakultetets samlede inntekter.
  • Det anbefales at alle inntekter beskattes med samme sats for å finansiere fakultetsadministrasjonen og fakultetsstyrets satsninger.
  •  Det anbefales at internhusleiebetalingen består – og kompensasjonen fjernes – men at internbetaling for andre tjenester bortfaller
  • Det anbefales at fakultetet fortsetter med å videreføre de satsninger som kommer fra universitetet (hensyn tatt til finansiering av fakultetsadministrasjonen, slik det er beskrevet ovenfor). Når det gjelder stipendiat- og postdoktorstillinger, anbefales at det etableres nye måltall for enhetene etter størrelse, basert på de samme dimensjoneringskriteriene som benyttes for tildeling av studieplassinntekter. Det anbefales videre at fakultetsledelsen gis anledning til å avvike fra måltallene dersom det anses hensiktsmessig for å nå fakultetets strategiske målsetninger. I tillegg kan fakultetsstyret vedta egne satsninger finansiert ved tilbakeholdelse av midler, slik som for fakultetsadministrasjonen. Det må til enhver tid være opp til fakultetsstyret å fastlegge omfanget av satsninger.
  • Det anbefales at det legges «glattede» tall til grunn for studiepoengproduksjon – det vil si at tallene er basert på den gjennomsnittlige studiepoengproduksjonen for tre foregående år (inntektene for 2018 blir da basert på tall for årene 2014 til 2016).
  • Det anbefales at særskilte overføringer og betalinger fjernes og innbakes i tilpasningsledd.
  • Det anbefales at det innføres en resultatindikator for kandidatproduksjon.
  • Det anbefales at det innføres faste tilpasningsledd for å nøytralisere virkningen av ny modell i første budsjettår. Fastsettelsen av disse bør ta høyde for økningen av PSIs opptaksrammer.
  • Arbeidsgruppen overlater til dekanen og fakultetsstyret å vurdere om og eventuelt i hvilken takt tilpasningsleddene skal justeres

Vedtak:

Fakultetsstyret utsetter vedtak til møtet 27. september 2018 og ber dekanen utrede saken videre på bakgrunn av de innspill det var enighet om i møtet.

 

 

Diskusjonssaker

 

   

D-SAK 1

 

Styrets innspill til tema på styreseminaret 27. september på Lysebu

Notat fra dekanen av 1. juni 2018 var vedlagt saken.

Styrets innspill:

  • Oppfølging av NOKUT og Forskningsrådets evalueringer SAMEVAL og KOMBEVAL
  • Innovasjon
  • Formidling
   

Orienteringssaker

O-SAK 1

Protokoller fra møter i fakultetsstyrets tilsettingsutvalg
Protokoller fra møter i fakultets tilsettingsutvalg 27. februar, 20. mars, 3. april og 24. april 2018 var vedlagt saken.

 Vedtak:

Fakultetsstyret tar saken til etterretning.

            

O-SAK 2

Evaluering av norsk samfunnsvitenskapelig forskning i regi av Norges Forskningsråd (SAMEVAL)

Kombinert fagevaluering i regi av NOKUT (KOMBEVAL)

Notat fra dekanen av 1. juni 2018 var vedlagt saken.

34 institusjoner har deltatt i Forskningsrådets evaluering av norsk samfunnsvitenskapelig forskning (SAMEVAL). Evalueringen har resultert i konkrete anbefalinger om tiltak for å fremme kvalitet og effektivitet i den samfunnsvitenskapelige forskningen i Norge. 10 institusjoner har deltatt i NOKUTs evaluering av utdanning innen statsvitenskap, sosiologi og økonomi (KOMBEVAL). resultatene presenteres av Forskningsrådet 19. juni 2018.

Vedtak:

Fakultetsstyret tar saken til etterretning.

            

O-SAK 3

Evaluering av Examen facultatum

Saken ble utsatt..

   

O-SAK 3O-SAK 4

Opptaksrammer og dimensjonering av studieprogram

Saken ble utsatt.

   
                

Publisert 21. juni 2018 10:43 - Sist endret 9. aug. 2018 15:48