Protokoll fra møtet i fakultetsstyret 20. mars 2020

Til stede: Anne Julie Semb, Tore Nilssen, Trine Waaktaar, Knut Inge Fostervold, Helene Sjursen, Caroline Hals, Troels Østergaard Sørensen, Ann-Helén Bay, Camilla Houeland, Lars Oskar Slatlem Vik, Matias Robbestad Vangen, Synne Abrahamsen

Fra administrasjonen: Gudleik Grimstad (sekretær), Kari Marie Pound Davies, Vegar Balstad (til V-SAK 3 og V-SAK 4), Malin Folgerø Stensland (referent)

Protokollen ble godkjent på styremøtet 5. mai 2020.

Ordinære saker

V-SAK 1

Godkjenning av dagsorden

Merknader til dagsorden:

  • Orienteringssakene er gjort skriftlig rede for og vil ikke bli gjennomgått i møtet. Det er åpent for spørsmål.
  • Referatet fra informasjons- og drøftingsmøtet med tjenestemannsorganisasjonene 18. mars 2020 vil bli sendt til styret i etterkant av møtet.
  • To saker meldt til eventuelt:
    • V-SAK 7: Ønske om et ekstra styremøte i begynnelsen av mai.
    • O-SAK 6: Koronasituasjonen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Denne saken ble behandlet som første sak.

Vedtak:

Fakultetsstyret godkjenner innkalling og dagsorden.

 

V-SAK 2

Godkjenning av protokoll fra fakultetsstyrets møte 16.01.2020

Protokoll fra fakultetsstyrets møte 16.01.2020 var vedlagt saken.

Vedtak:

Fakultetsstyret godkjenner protokollen.

V-SAK 3

Økonomirapport for 3. tertial 2019

Notat fra dekanen av 12.03.2020 var vedlagt saken.

Vedtak i V-SAK 9 fra fakultetsstyrets møte 22. mars 2019 ble fulgt opp ved at Vegar Balstad ved økonomiseksjonen stod for gjennomgang av rapporten og opplæring i økonomistyring.

Regnskap basisvirksomhet

Akkumulert resultat ved utgangen av 2019 er 118,39 mill. kr. Dette er 12,67 mill. kr høyere enn forventet i prognosen. Det er totalt sett høyere inntekter enn forventet samt lavere kostnader på drift, som utgjør avviket. På den enkelte enhet er det også flere underliggende avvik som kommenteres i rapporten.

Inntekter ligger ca. 5,4 mill. kr over forventningen i prognosen for året. TIK har mottatt totalt 2,7 mill. kr i innbetalinger til et internt prosjekt og 3-årig finansiering av en postdoktor. PSI har mottatt 750 000 kr til tre ulike Livsvitenskaps-prosjekter. Inntektene på både TIK og PSI var forventet å komme i 2020. Resten av avviket, om lag 2,0 mill. kr, skyldes ulike tildelinger og mindre utfaktureringer, spredt ut på de fleste enhetene.

Personalkostnader ligger 1,7 mill. kr under prognosen for året. Fakultetet har mottatt ca. 1,4 mill. kr mer i offentlige refusjoner enn planlagt i prognosen. Ellers er det mindre avvik knyttet til fastlønn, overtid og timelønn, spredt utover de fleste enheten som utgjør det resterende avviket på ca. 300 000 kr.

Driftskostnader inkluderer blant annet husleie, personlige driftsmidler, sentrale avsetninger på fakultetsnivå til forsknings- og undervisnings satsninger og ordinære driftsmidler. Regnskapet viser et mindreforbruk på disse på postene sammenlignet med prognose på ca. 3,8 mill. kr i 2019. Avviket er spredt ut på de fleste enheter, men knytter seg overordnet til 1,2 mill. kr på småforsk, 2,0 mill. kr på personlige driftsmidler og ellers mindre avvik knyttet til generell drift, konferanser og lignende med ca. 600 000 kr.

Investeringer ligger rimelig i tråd med prognosen for året, med et merforbruk på 440 000 kr.

Nettobidrag er den andel av den interne ressursbruken som finansieres av ekstern finansiør. Intern ressursbruk består hovedsakelig av frikjøp av fast vitenskapelig ansatte og indirekte kostnader. For 2019 endte nettobidraget på 62,9 mill. kr, noe som er ca. 1,7 mill. kr høyere enn forventet i prognosen. De fleste institutter har mindre avvik mot prognosen her, men særlig psykologisk institutt avviker med ca. 1,0 mill. kr høyere nettobidrag enn forventet.

Regnskap eksternfinansiert virksomhet

På grunn av ressursmangel blant prosjektkontrollere i økonomiseksjonen ved SV fakultetet, vil ikke regnskapsrapporten for tertial 3 2019 inneholde oppdatert analyse og kommentarer av den eksternt finansierte virksomheten.

Status ARENA

ARENA har hatt et akkumulert underskudd siden 2013. I 2013 var det 3,9 mill. kr og det har økt frem til 2017, da ARENA klarte å redusere underskuddet til 5,9 mill. kr. I 2018 og 2019 økte underskuddet med ca. 0,8 mill. kr per år og i 2019 overførte ARENA 8,5 mill. kr i underskudd på basisvirksomheten. Fakultetsledelsen er i tett kontakt med ARENA og ser på muligheter for større inntjening.

Vedtak:

Fakultetsstyret godkjenner økonomirapport for 3. tertial 2019. Styret ber om at ARENAS økonomiske situasjon tas opp som egen sak i neste ordinære fakultetsstyremøte.

V-SAK 4

Økonomirapport per februar 2020

Notat fra dekanen av 12.03.2020 var vedlagt saken.

Vedtak:

Fakultetsstyret tar økonomirapporten per februar 2020 til etterretning.

V-SAK 5

Finansiering av rehabilitering av Eilert Sundts hus

Notat fra dekanen av 09.03.2020 med tilhørende vedlegg var vedlagt saken.

Vedtak:

Fakultetsstyret godkjenner at fakultetet bidrar med en egenandel på inntil 30 millioner kroner. Styret har gitt dekanen fullmakt til å vurdere hvor mange år kostnaden skal dekkes inn på i reduksjon i tildelingen til enhetene.

V-SAK 6

Honours-programmet. Deltakelse i Tverrfaglig bachelorprogram.

Notat fra dekanen av 12.03.2020 med tilhørende vedlegg var vedlagt saken.

Vedtak:

Fakultetsstyret godkjenner at fakultetet fra høsten 2021 deltar i UiOs Honours-program på bachelornivå med 10 studieplasser, basert på grunnprinsippet om at inntekter og utgifter fordeles likt mellom de involverte fakulteter. Vedtaket ble fattet med ni stemmer mot to stemmer. Styremedlemmene Matias Robbestad Vangen og Camilla Houeland stemte imot forslaget.

Diskusjonssaker

D-SAK 1

Utviklingsplan for fakultetet

Saken utgår.

D-SAK 2

Innspill til tema til ledersamlingen i 28. mai 2020

Saken utgår.

Orienteringssaker

O-SAK 1

Protokoller fra møter i fakultetets tilsettingsutvalg

Saken utgår.

O-SAK 2

Referat fra informasjons- og drøftingsmøte med tjenestemannsorganisasjonene 10. februar og 18. mars 2020

Saken utgår.

O-SAK 3

Arbeidsmiljø- og klimaundersøkelse ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet høsten 2020

Saken utgår.

O-SAK 4

Studiebarometeret 2019

Saken utgår.

O-SAK 5

Årsplaner fra grunnenhetene

Saken utgår.

Eventuelt

V-SAK 7

Ekstra styremøte i begynnelsen av mai

Vedtak: 

Fakultetsstyret godkjenner at det avholdes et ekstra styremøte i begynnelsen av mai.

O-SAK 6

Koronasituasjonen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Fakultetets hovedprioritet er hvordan undervisning og eksamen kan videreføres slik at studentene blir minst mulig skadelidende. Fakultetet har tatt i bruk digitale undervisningsformer og legger til rette for hjemmeeksamensformer på digitale plattformer. UiOs fysiske eksamenslokale i Silurveien er stengt ut semesteret hvilket betyr at det ikke blir avholdt ordinære skoleeksamener våren 2020. To emner er kansellert, men dette rammer ikke studieprogresjonen til studentene som er rammet.  

Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og Det utdanningsvitenskapelige fakultet har sammen fått på plass løsninger for digital disputasavholdelse, heldigitalt og delvis digitalt. SV-fakultetet har to planlagte disputaser 30. mars og 3. april som vil avholdes heldigitalt.

Fakultetet valgte å sentralisere all studentkommunikasjon på bachelor- og masternivå til SV-info. Dette gir oss et kontaktpunkt og gjør oss mindre sårbare for sykdom i studieadministrasjonene på enhetene.

Forlengelse av tilsetting for midlertidig ansatte skal diskuteres ved UiO sentralt. Fakultetsdirektøren videreformidler informasjon til styret.

Vedtak: 

Fakultetsstyret tar saken til orientering.

Publisert 26. mars 2020 10:41 - Sist endret 6. apr. 2021 12:53