Arbeidslivsrelevans

Fakultetet arbeider aktivt med å styrke utdanningens innhold, studentenes læring og opplevde arbeidslivsrelevans gjennom fokus på studentaktive læringsformer, mer samarbeid med arbeidslivet, målrettet karrierestøtte til studentene og utvikling av alumni-virksomheten. 

Vi legger en bred forståelse av arbeidslivsrelevans til grunn og synliggjør dette med tiltak rettet mot å sikre relevansen av studentenes kompetanse etter endt utdanning for arbeidslivet, øke studentenes egen forståelse av og evne til å sette ord på egen kompetanse og sikre arbeidsgiveres forståelse av og kunnskap om studentenes kompetanse etter endt utdanning.

Samfunns- og arbeidslivsrelevante studier

Fakultetes rapport om samfunns- og arbeidslivsrelevante studier (2021) fremhever fem fokusområder som bør prioriteres, på kort og lang sikt, for å kunne bidra til å styrke utdanningenes innhold og studentenes læring og opplevde arbeidslivsrelevans. Rapporten løfter frem praksisemne som et eget område da dette er et ettertraktet og effektivt, men ressurskrevende tiltak. Hovedområdene vises her, og er mer utfyllende beskrevet i rapporten.
 

Modell med fem hovedområder.

Praksisemner

Flere av våre programmer har egne praksisemner som gir studentene et møte med ulike arbeidsformer og problemstillinger i arbeidslivet, enten ved utplassering hos arbeidsgivere/internship, casearbeid, oppgavesamarbeid, bedriftsbesøk eller praktiske øvelser og bruk av fagets metoder.

Eksempler på emner: 

HON3000 – Tverrfaglig prosjekt (Honours-programmet). Oppdragsgivere fra arbeidslivet.

B-LAB2000 – Bærekraftlaboratoriet: tverrfaglig praksisemne. Gjennomføres i samarbeid med UN Global Compact Norge.

ECON3110 – Maskinlæring for økonomer

INTER2000 – Case Work in International Studies

SGO1910 – Introduction to Geographical Information Systems

SOS2901 – Anvendt maskinlæring for samfunnsvitere

SVPRO4000 – Prosjektforum - lederskap og organisering. Oppdragsgivere fra arbeidslivet.

STV1550 - Praksiserelevant prosjektarbeid. Oppdragsgivere fra arbeidslivet. 

STV4141 – Praksis. Gjennomføres i samarbeid med vertsinstitusjoner. 

ECON4032 – Internship i økonomi. Samarbeid med vertsinstitusjoner. 

SOSANT1050 – Etnografisk metode. Feltarbeid i 1. semester.

SOSANT2600 – Antropologi i praksis

ANTH4710 – Internship. Finn din egen vertsinstitusjon.

ANTH4150 – Ethnography in Practice

PSY4430 – Arbeids- og organisasjonspsykologisk prosjekt

PSY4140 – Metoder i forebyggende arbeid

Studentaktive læringsformer

Eilerts læringsnettverk (EILIN) er stedet der undervisere får bistand til små og store utviklingsprosjekter. Tjenesten er fagnær og tilrettelegger for erfaringsdeling, kompetanseheving og pedagogisk utviklingsarbeid ved fakultetet.

Karrierestøtte for studentene - Finn din fremtid

Fakultetet tilbyr studentene karrierestøtte gjennom hele studieløpet. Vi kaller dette tilbudet Finn din fremtid. Finn din fremtid handler om å utforske hvem du er, være bevisst på hva du kan og hva du vil, og å bruke denne bevissheten til å ta gode valg gjennom hele livet. Finn din fremtid består av et digitalt emne og et fysisk seminar per semester. Det er frivillig deltakelse og uten studiepoeng eller evaluering. 1200 studenter følger dette tilbudet våren 2023.

Alumni-virksomhet på fakultetet

Våre alumni er en verdifull ressurs som ambassadører for fakultetet, rollemodeller fra sine programmer og som faglige mentorer og representanter for arbeidslivet. Alumni deltar på flere arbeidslivsrettede tiltak per i dag i regi av undervisere, studieadministrasjonen, arbeidslivskoordinator, og studentenes program- og fagutvalg og arrangementer. Alumni-virksomhet er et satsingsområde. Flere enheter ønsker å reetablere eller utvikle relasjoner og nettverk med alumni, og invitere dem i enda større grad aktivt med i undervisningsaktiviteter og andre arbeidslivsrettede tiltak.

Eksempel på alumni-nettverk:
ISV Alumni (Instiutt for statsvitenskap) 
OLA  Alumni - Organisasjon, ledelse og arbeid (Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi)

Fakultetet er medlem av Council for Advancement and Support of Education (CASE)  for å støtte opp om den faglig kompetansen og utviklingen innen alumni-virksomheten. 

Samarbeid med arbeidslivet

Fakultetets samarbeid med arbeidslivet er bredt representert i virksomheten. Nye praksisemner er utviklet og flere nye vertsinstitusjoner er knyttet til fakultetet. Representanter fra arbeidslivet bidrar inn i studiekvalitetsarbeidet med programutvikling og -evaluering. Enhetene engasjerer eksterne representanter i programråd og annen styrerepresentasjon. Underviserne inviterer gjesteforelesere til praksisrelaterte foredrag og case i undervisningen. Studenene, gjennom SVSU og program- og fagutvalg, inviterer arbeidsgivere og virksomheter til studentarrangementer og SVSUs Arbeidslivsdagene. Gjennom Vitenskapsbutikken formidler vi masteroppgaveprosjekter mellom virksomheter arbeidslivet og studenter ved UiO. 

Studiekvalitet

Kvalitetssystemet skal sikre at studentene får en aktuell og relevant utdanning med best mulig undervisning og veiledning. Det omfatter all utdanning ved fakultetet. Kvalitetssystemet skal legge til rette for vurderinger av kvalitet og forslag om forbedringstiltak. Systemet skal fremme erfaringsdeling og spredning av god praksis.