English version of this page

Nevrokognitiv utvikling

Hjernen og våre kognitive funksjoner utvikler seg som resultat av komplekse samspill mellom genetiske og miljømessige faktorer. Kunnskap om disse utviklingsprosessene kan hjelpe oss med å forstå hvorfor vi får psykiske helseplager.

Bildet kan inneholde: fotografi, hvit, svart, mennesker, svart og hvit.

Mange psykiske lidelser oppstår i barndommen og ungdomstiden, men vi vet fortsatt lite om årsakene og mekanismene til dette. Vår målsetning i denne forskningsgruppen er å bidra til ny kunnskap om hvorfor, hvordan, når og for hvem forskjellige påvirkningsfaktorer og nevrokognitive utviklingsprosesser leder til dårlig eller god psykisk helse.

Våre forskningsspørsmål:

  • Hvordan henger utviklingen av hjernen og kognisjon sammen med utviklingen av psykisk helse og livskvalitet?
  • Hvordan påvirker genetiske, sosioøkonomiske og psykososiale forhold vår nevrokognitive utvikling og fører til økt risiko eller resiliens for psykiske helseplager?
  • Hvordan varierer effektene av genetiske faktorer og miljøfaktorer som en funksjon av kontekst og alder?
  • Kan kjønnsforskjeller i hjernen og dens utvikling hjelpe oss til å forstå kjønnsforskjeller i forekomsten, klinisk uttrykk og forløp av psykiske problemer?

Slik jobber vi:

Vi studerer utviklingen av hjernens struktur og funksjon ved hjelp av hjerneavbildningsteknikker, spesielt magnetresonanstomografi (MR) og elektroencefalografi (EEG). Dette gjør vi både i longitudinelle studier hvor de samme individene følges over tid og ved å benytte store internasjonale datasett. Hjerneavbildningsdataene analyseres ved bruk av avanserte programvarer, og dette kombineres med komputasjonelle metoder for å identifisere mønstre i data og strukturell ligningsmodellering.

Implikasjoner:

Økt kunnskap om nevrokognitive utviklingsprosesser kan gi oss bedre forståelse av mekanismene som ligger bak utviklingen av psykiske helseplager, og dermed på sikt bidra til å forbedre effektive forebyggingstiltak og intervensjoner.

Foto av forskningsgruppen for Nevrokognitiv utvikling ved Promenta.

 

Publisert 28. sep. 2020 19:03 - Sist endret 19. feb. 2024 13:49

Kontakt

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere