Det er terapeuten og behandlingen!

Har terapeuten de relasjonelle kvalitetene som skal til for å hjelpe meg? Og tilbyr terapeuten en behandling som virker meningsfull og troverdig? Dette er de viktigste vurderingene pasienten gjør når de går i terapi.

I en studie som undersøkte endringsprosesser i terapi på Modum Bad, fant forskerne at tillit til terapeuten og tillit til behandlingen er to overordnede kategorier pasienter vurderer den terapeutiske relasjonen ut i fra. Tillit til terapeuten handler om pasientens opplevelse av terapeuten som varm, empatisk og autentisk, mens tillit til behandlingen handler om pasientens opplevelse av behandlingen som meningsfull og forståelig.

Studien viste at både høyere tillit til terapeuten og høyere tillit til behandlingen førte til bedring under terapiforløpet. Videre viste studien at tillit til terapeuten er spesielt viktig i terapiformer hvor målet er økt evne til å forstå egne følelser, mens tillit til behandlingen er spesielt viktig i terapi som fokuserer på symptomreduksjon. Dette kan tyde på at de forskjellige aspektene ved den terapeutiske relasjonen er mer eller mindre relevante, avhengig av hvilke endringer man prøver å oppnå i terapien.

Studien i sin helhet bidrar til økt forståelse for hvordan den terapeutiske relasjonen fører til bedring i terapi. De overordnede resultatene indikerer at terapeuter bør fokusere på relasjonelle ferdigheter som er knyttet til begge aspektene ved den terapeutiske relasjonen for å oppnå best mulig effekt av behandlingen. Studien støtter således tidligere forskning og teori som sier at det terapeutiske forholdet består av mer enn å møte et vennlig menneske. Den terapeutiske relasjonen er mest potent når terapeuten evner å kombinere varme og empati med systematisk anvendelse av behandlingsteknikker som oppleves som meningsfulle og troverdige for pasienten.

Publisert 18. okt. 2023 09:11 - Sist endret 6. nov. 2023 10:47