Epilepsi, kognitive vansker og hjernenettverk

Epilepsi kjennetegnes av anfall som skyldes unormal aktivitet i hjernen. Mange mennesker med epilepsi opplever også kognitive vansker – ofte uavhengig av anfall. Avvikende nettverksaktivitet i hjernen kan være forklaringen.

Selv når epilepsien er antatt å oppstå i et avgrenset hjerneområde, såkalt fokal epilepsi, kan det oppstå utvidede forstyrrelser av hjernens nettverk. Dette kan bidra til å forklare hvorfor mange mennesker med mer eller mindre godt medikamentelt regulert fokal epilepsi opplever kognitive vansker som ikke nødvendigvis henger sammen med hjerneområdet den epileptiske aktiviteten er begrenset til. Mye tyder på at undersøkelse av hjernens nettverksaktivitet kan bidra til økt forståelse av kognitive vansker hos mennesker med epilepsi. Perspektivet kan også ha mulige implikasjoner for behandling i fremtiden.

Forskningen presentert i denne avhandlingen demonstrerer at hjernenettverk kan undersøkes med elektroencefalografi (EEG) registrert med høy tetthet av elektroder (128 stk.) under hvile. Ved hjelp av avanserte metoder for kilderekonstruksjon og nettverksmatematikk, kan vi modellere enkeltindividets hjernenettverk, og deretter sammenlikne disse modellene med kliniske karakteristikker. I tillegg til å vise at hjernenettverkene typisk er annerledes organisert i hjerner med epilepsi, har vi også sett at denne organiseringen henger sammen med spesifikke kognitive funksjoner.

Sett under ett bidrar denne avhandlingen til metodisk utvikling med tanke på analyse av hjernenettverk, og med etiologiske argumenter for hvorfor nettverksperspektivet kan være nyttig i nevrologisk praksis.

Publisert 19. juni 2023 11:18 - Sist endret 19. juni 2023 11:32