Personer med psykose fikk bedre hverdag

I sin doktoravhandling viser stipendiat og psykolog Ingvild Haugen at unge pasienter med psykose rapporterte færre vansker med å gjennomføre viktige gjøremål i hverdagen etter kognitiv trening.

Psykoselidelser som schizofreni er belastende og kostbare for pasienter, pårørende og samfunnet. Selv om det finnes effektiv behandling for psykosesymptomer som hallusinasjoner og vrangforestillinger, har mange med disse lidelsene fortsatt redusert funksjon i skole, arbeid, sosiale aktiviteter og selvstendig hverdagsliv. En av grunnene til dette er at mange erfarer vansker med å sette i gang, planlegge, huske, fokusere på og gjennomføre daglige gjøremål på grunn av kognitive funksjonsnedsettelser. Det finnes få tilbud for kognitive funksjonsvansker i psykisk helsevern i dag.

I denne studien ved Sykehuset Innlandet ble effekten av et kognitivt strategitreningsprogram undersøkt hos 81 personer med psykoselidelse eller risiko for å utvikle psykose. Halvparten av deltakerne fikk Goal Management Training i ni gruppesamlinger i tillegg til vanlig behandling for psykose. Den andre halvparten fikk kun vanlig behandling. Studien fant at deltakerne som fikk treningen rapporterte betydelig bedre oppmerksomhetskontroll i daglige gjøremål på spørreskjema etter treningen. Bedringen vedvarte seks måneder etter at treningen var ferdig. Deltakerne rapportere også nedgang i angst og depresjonssymptomer etter treningen.

Som en av de første av sitt slag i Norge viser doktorgradsprosjektet til Haugen at hjernefunksjoner som kontrollerer tenkning, handling, og følelser kan bedres ved hjelp av kognitiv trening hos personer med psykose. Strategitreningen anses som et kostnadseffektivt tiltak som gir varig bedring av hverdagen for en sårbar pasientgruppe.

Publisert 26. jan. 2023 10:20 - Sist endret 26. jan. 2023 10:25