Attention and effort in elite athletes: A case against automaticity

Mange tror at de beste idrettsutøverne ikke trenger å fokusere noe særlig på det de driver med, at «alt skjer på automatikk». Funnene i denne doktorgraden viser det motsatte.

Jeg har testet utøvere på det norske rolandslaget, samt en gruppe med roere på lavere nivå. De fikk delta i et eksperiment der de brukte romaskin i vårt laboratorium. Noen ganger fikk de ro nokså fritt, mens andre ganger ble de utfordret ved at de måtte løse matematikkoppgaver mens de rodde. Vi målte blant annet hvor ofte deltakerne blunket samt størrelsen på pupillen i øyet, både mens utøverne satt i ro samt underveis i roforsøkene, ettersom dette kan si noe om hvor intenst konsentrerte utøverne er.

Resultatene viste at eliteroerne presterte bedre enn roerne på lavere nivå. De viste også at økningen i pupillstørrelse, fra hviletilstand til roforsøk, var betydelig større i eliteroerne. Videre så vi at roerne fra begge nivåer blunket oftere og presterte dårligere når de måtte ro og løse matteoppgaver samtidig. Noen utøvere rodde imidlertid i tre minutter uten å blunke.

De beste idrettsutøverne ser ut til å bruke intenst fokus. Vil man lykkes, må man legge ned innsats – fysisk og mentalt.

Publisert 31. aug. 2023 12:44 - Sist endret 31. aug. 2023 12:46