Psykisk helse i kjølvannet av koronapandemien

De fleste nordmenn klarte seg godt psykisk gjennom og i kjølvannet av COVID-19-pandemien. Imidlertid viser ferske resultater at en gruppe på rundt 7% av befolkningen utviklet vedvarende psykiske plager under pandemien.

Pandemien førte med seg omfattende endringer i det norske samfunnet. Utover frykten for et ukjent virus, utgjorde pandemiens isolerende tiltak en belastning for mange.

En ny norsk studie på rundt 4500 voksne viser at de fleste nordmenn klarte seg godt psykisk under og etter pandemien. Studien er ledet av Omid V. Ebrahimi ved Universitetet i Oslo og Modum Bad.

Samtidig utviklet rundt 7% av voksne nordmenn varige depressive plager. Mange av disse rapporterte å søke behandling for deres psykiske plager i etterkant av pandemien.

Disse plagene hang sammen med pandemiens sosiale distanseringstiltak, i tillegg til økonomiske bekymringer. Særlig individer som bodde alene var utsatt.  Å holde seg aktiv fysisk bidro til å beskytte mot pandemiens uheldige ringvirkninger under nedstengningsperioder.

Sammenhengen med depressive symptomer peker på viktigheten av balansert bruk av sosiale distanseringstiltak.

Strategier som bruk av sosiale bobler, noe som tillater sosial kontakt og samtidig begrenser smitte, kan utgjøre tiltak som både ivaretar psykisk helse og forhindrer smitte i fremtidige pandemier.

Publisert 15. mars 2024 13:20 - Sist endret 15. mars 2024 13:24