Fatigue etter hjerneslag; årsaker og forløp

Fatigue (utmattelse) er en stor utfordring etter hjerneslag. Årsakene er imidlertid ikke godt nok forstått til at det finnes kjente forebyggende tiltak eller etablert behandling.

Mer kunnskap om fatigue (utmattelse) er etterspurt av hjerneslagpasienter og deres pårørende. På tross av at fatigue etter hjerneslag både opptrer hyppig og beskrives som alvorlig, er de bakenforliggende årsakene ikke tilstrekkelig kartlagt til at det fins kjente forebyggende tiltak eller etablert behandling.

I denne studien har vi undersøkt hvordan ulike faktorer kan innvirke på grad av slagrelatert fatigue. Vi fant at utmattelsen mange kan oppleve etter et hjerneslag kan ha sammenheng med både fysiske, kognitive og psykologiske faktorer.

Våre funn tyder på at utfall en kan ha etter et slag, som nedsatt balanse eller synsrelaterte problemer, kan innvirke på grad av utmattelse. Depressive symptomer eller at en bruker unngående mestringsstrategier kan også forverre fatigue-symptomer. I tillegg er det større sjanse for å oppleve utmattelse etter et slag dersom en har andre kroniske sykdommer eller har slitt med utmattelse før en fikk hjerneslaget. Videre tyder funnene våre på at fatigue ofte kommer til syne tidlig etter et slag og at graden av utmattelse forblir relativt stabil hos mange. Dette betyr at en bør kartlegge eventuell tilstedeværelse av fatigue-symptomer kort tid etter hjerneslaget. Fordi utmattelsen kan ha ulike sammensetninger av årsaker hos den enkelte, anbefaler vi også en tverrfaglig kartlegging som kan danne utgangspunkt for tiltak med mål om å redusere slagrelatert fatigue.

Et viktig funn i vår studie er at også personer som har få synlige følgevirkninger etter hjerneslaget kan utvikle fatigue. Denne gruppen får ofte relativt lite oppfølging etter et hjerneslag fordi de tilsynelatende klarer seg godt i hverdagen. Denne gruppen kan dermed ha udekkede behov for informasjon og for tiltak rettet mot å lette fatigue.

Et annet viktig fokus i denne avhandlingen har vært å undersøke hvordan forskjellige måleinstrumenter til ulik grad fanger opp fatiguesymptomer. Konsensus om hvordan en skal måle fatigue er avgjørende for å videre forskning med mål om å øke kunnskap om bakenforliggende faktorer og å utvikle virksom behandling.

Publisert 27. feb. 2024 10:41 - Sist endret 27. feb. 2024 11:20