Hva er utfall i parterapi? En longitudinell studie som tar i bruk komplementære metoder for å undersøke hvordan par responderer på døgnbehandling

Sammendrag

I dette naturalistiske studiet gjennomført ved Avdeling for familiebehandling, Modum Bad, har vi undersøkt hvordan par og familier med traume bakgrunn responderer på døgnbehandling. Gjennom bruk av komplementære metoder har vi undersøkt komplekse relasjonelle fenomener og hvordan de assosieres med behandlingsutfall. I den første studien benyttet vi oss av longitudinell data som vi analyserte med multilevel modeling. I den andre studien utforsket vi resultatene av den første studien sammen med et utvalg av aktuelle pasienter. I den tredje studien brukte vi dyadiske analyser på longitudinell data for å undersøke hvordan alliansen mellom parmedlemmer påvirket parets tilfredshet med deres parrelasjon.

Konklusjonen er at par med traume bakgrunn responderte likt som par uten slike erfaringer på mål av individuelle symptomer, men dårligere på mål som angikk relasjonelle utfordringer. Noen av pasientene som ikke opplevede bedring av relasjonelle vansker, hadde også utfordringer knyttet til samarbeidet med deres terapeut. Den tredje studien viste at det var mannens allianse med terapeuten som hadde størst positiv påvirkning på kvinnens partilfredshet.

Disse funnene er viktig fordi de tilfører kunnskap om hvordan parterapi kan tilpasses par som har traume bakgrunn slik at deres behandlingsutfall kan optimaliseres. Studien viser også hvordan komplementære metoder hvor man benytter dybde intervjer såvel som avanserte statistiske metoder kan anvendes for å gi bedre forståelse for hvordan par og familier endrer seg i terapi.

Personalia

Kristoffer J. Whittaker (f.1985) psykolog ved Avdeling for familiebehandling og forsker ved Forskningsinstituttet, Modum Bad. Doktorgradsarbeidet er finansiert av Modum Bad. Hovedveileder av doktorgradsprosjektet har vært seniorforsker Terje Tilden ved Modum Bad. Biveiledere har vært førsteamanuensis Sverre Urnes Johnson, professor Ole André Solbakken, og professor Erik Stänicke

Publisert 14. feb. 2024 12:55 - Sist endret 14. feb. 2024 13:41