English version of this page

DRIVE Arbeidspakke 5: Utviklingsveier til depresjon

Utvikling av depresjon i en verden i endring - samfunns- og individuelle perspektiver.

AI-generated. Abstract illustration of nested children's profiles.
Foto: Dall-E

Om gruppen

DRIVE Arbeidspakke 5 består av fagpersoner fra Universitetet i Oslo og erfarne samarbeidspartnere. Disse har i en årrekke arbeidet med prosjekter knyttet til depresjon hos barn og unge. Gruppen har tilgang til omfattende datasett fra store studier, noe som legger til rette for forskning på temaet. 

Bakgrunn

Depresjon øker blant ungdom, og spesielt for jenter. Depresjon fører til alvorlig personlig lidelse, funksjonstap, og samfunnsmessige kostnader. Barn og unges depresjon blir ofte oversett på grunn av manglende forståelse for utviklingsmessige forskjeller i hvordan depresjonen uttrykkes, noe som resulterer i at mange ikke mottar nødvendig hjelp og behandling. Bedre kunnskap om mulige utviklingsveier er avgjørende for å sikre at flere får hjelp for sine vansker. 

Mål

Målsettingen til Arbeidspakke 5 er å øke forståelsen av utviklingsstier som kan føre til depresjon, samt å utforske utviklingen av depresjon gjennom forskjellige tidsperioder med ulike sosiale utfordringer. Videre vil arbeidspakken se på sammenhengen mellom genetisk risiko og nevroutviklingsforstyrrelser i barndommen. 

Prosjekter

Arbeidspakken vil samarbeide med forskere i studiene Liten i Norge, TOPP-studien, og BONDS-studien, samt BUPGen prosjektet

Fokusområder

Arbeidspakke 5 vil benytte longitudinelle data fra pågående og tidligere undersøkelser beskrevet ovenfor. Forskningsmålene er å øke vår forståelse av depresjon i ulike tidsperioder, forekomst, utviklingstrender og påvirkning av samfunnsendringer fra 1994 og frem til i dag. Forskerteamet vil også analysere biologiske faktorer som kan belyse genetisk risiko og nevroutviklingsforstyrrelser. I tillegg planlegger gruppen å samle data fra studentklinikken for barn og unge ved Psykologisk Institutt og samarbeidende klinikker. 

Samarbeid

Samarbeid er etablert med Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge (NUBU), BUPGen prosjektet ved K. G. Jebsen-senter for utviklingsforstyrrelser

Publisert 19. feb. 2024 13:32 - Sist endret 7. juni 2024 08:41

Kontakt

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere