English version of this page

Forberedende dokumenter til prosjektvurdering

For å søke om diverse prosjektvurderinger er det noen dokumenter du må klargjøre først. Til Sikt, REK og Internetisk komité (les mer om søknadene senere i dokumentet) trenger du 1) en prosjektbeskrivelse, 2) en datahåndteringsplan, 3) et informasjonsskriv og 4) en intervjuguide (dersom du utfører intervjuer). 

Prosjektbeskrivelse

Alle som skal skrive en master- eller hovedoppgave på PSI må lage en prosjektbeskrivelse; denne skisserer prosjektet du ønsker å gjennomføre og gjør deg klar over hensyn, mangler og hindringer oppgaven kan ha. Arbeid- og organisasjonspsykologi og HUS har et fag i 2. semester som skal hjelpe med å utvikle en prosjektbeskrivelse (PSY4401B og PSY4521).

  • Mal for prosjektbeskrivelse: Rutiner for forskningsprosjekt ved PSI/Studentprosjekt 
  • Master: Må levere prosjektbeskrivelsen innen 15.september, 3.semester (Prosjektskissen som ble levert i PSY4401B og PSY4521 for Arbeid- og organisasjonspsykologi og HUS teller som denne innleveringen. Den må derimot leveres på nytt om du har byttet prosjekt eller har gjort store endringer i prosjektet.)
  • Profesjon: Prosjektbeskrivelse skal utformes av studenten og godkjennes av veileder.  Dette erstatter den tidligere praksisen med å levere undertegnet skjema (Godkjenning av prosjektbeskrivelse for PSYC6100 - Hovedoppgave) til studiekonsulenten som tidligere.” (PSYC6100 emneside)
  • Veileder godkjenner prosjektbeskrivelsen ved å registrere oppgaven/prosjektet i ForskPro, innen fristene som er satt for studieprogrammet (se tabell). Registrering i ForskPro skal skje automatisk når Sikt-vurdering foreligger, ellers må det registreres av veileder.

Datahåndteringsplan

Skal beskrive formålet og nytteverdien av prosjektet og dataen som samles inn, og sikre at dataen som samles inn oppbevares på en forsvarlig og sikker måte.

Når du fyller ut en datahåndteringsplan er det mye du må sette deg inn i og finne ut ved prosjektet ditt. Hvilke lagringsmuligheter eksisterer? Hvordan skal jeg ta lydopptak? Hvor vil filene lagres? Hvordan bør de lagres? Dette er informasjon du skal oppgi i en datahåndteringsplan. Det kan være lurt å lese gjennom tidslinjen på forsiden og ta disse avgjørelsene før eller underveis i skrivingen av de forberedende dokumentene.

Her er PSI sin egen mal for datahåndtering i kvalitative prosjekter

Se mer informasjon her: 

Informasjonsskriv og samtykke

Informasjonsskriv inneholder all relevant informasjon som deltagerne bør vite før de samtykker til deltagelse, og du lager dette ut i fra mal du kan finne for eksempel på Sikt og REK. Husk å bruke den malen som stemmer med det lovgrunnlaget du har for behandling av personopplysninger. 

Samtykke: 

Etter at deltageren har blitt kjent med informasjonsskrivets innhold, og fortsatt ønsker å delta, kan du samle deres samtykke. Det finnes en rekke forskjellige muligheter for å samle samtykke:

  • Du kan  samle samtykke i nettskjema
  • Muntlig samtykke - Sikt har i det siste godkjent muntlig samtykke. Dette innebærer at du tar lydopptak av at deltageren sier ja til samtykke (som du har skrevet på forhånd, kan skrives i informasjonsskrivet) og lagrer fieln i en egen mappe i TSD.
  • Skriftlig, digitalt, samtykke – du sender informasjonsskriv og samtykkeskjema til deltager og får dem til å skrive under digitalt. Kan lagres trygt i egen mappe på TSD, men må passe på å slette alle kopier av dokumentet som kan ha lagret seg på private maskiner eller andre steder utenfor TSD.
  • Skriftlig, fysisk, samtykke – Samtykkeskjemaet kan enten være en del av informasjonsskrivet eller på et eget ark. De printes ut og deltageren skriver under for hånd før intervjuet. Fysiske samtykkeskjema kan lagres digitalt i TSD gjennom Nettskjema-Bilde mobilapp. Deretter kan du destruere de fysiske skjemaene.

Les mer om samtykke under Sikt. Informasjonsskrivet bør ligge som vedlegg i master- eller hovedoppgave.

Intervjuguide

Dersom du skal utføre intervju, trenger du en intervjuguide. En intervjuguide er en plan for hva intervjuet skal handle om, og hvordan det skal gjennomføres. 

En intervjuguide kan være strukturert, semistrukturert eller åpen. I et strukturert intervju er samtalen planlagt og ledes i stor grad av intervjueren.

 

Publisert 3. juni 2024 11:20 - Sist endret 13. juni 2024 13:15