English version of this page

BRAINIAC: Hva medvirker til handlingskontroll?

Hvordan kontrollerer vi det vi gjør? Hva skjer i hjernen når vi prøver å avbryte en handling vi allerede har begynt på? Hvilke delprosesser er viktige, og hvordan former de hverandre?

Mann med EEG-hette som løser en oppgave på PC.

Foto: Oda van Jole

Om prosjektet

Å tilpasse seg endringer i miljøet er viktig for å fungere godt i hverdagen. Denne tilpasningsdyktigheten påvirkes av evnen til å endre kurs hvis det trengs, som for eksempel når vi avbryter en påbegynt handling fordi det vi holdt på med ikke lenger er hensiktsmessig. Denne evnen ser ut til å variere på tvers av mennesker, situasjoner, sykdom og gjennom livet.

Til tross for hvor viktig denne inhibisjonsevnen er, så er det fremdeles mye vi ikke vet om hvordan vi avbryter noe vi allerede har påbegynt. For eksempel har tidligere forskning på avbrutte handlinger i stor grad oversett at fleksible tilpasninger også involverer aspekter som sanseinntrykk, oppmerksomhet og kontinuerlig overvåking av egen atferd.

Derfor ønsker dette prosjektet å øke kunnskapen om de ulike rollene og bidragene fra de mange prosessene involvert i fleksibel atferdskontroll. For å forstå mer vil vi undersøke hva som skjer i hjernen og musklene både før, under og etter man har forsøkt å avbryte en påbegynt handling.

Finansiering

Prosjektet finansieres av UiO: Livsvitenskap via konvergensmiljøet ConsciousBrainConcepts.

UiO Livsvitenskap Logo

Kontakt

Vennligst ikke nøl med å ta kontakt med doktorstipendiat Christina Thunberg på christina.thunberg@psykologi.uio.no hvis du har noen spørsmål. 

 

Publisert 10. okt. 2022 13:46 - Sist endret 22. feb. 2023 15:24

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere