Psykologi i digitale medier (avsluttet)

Prosjektet studerer hvordan digitale medier som er knyttet til internett, kan brukes i eHelse- og ePsykologi-intervensjoner.

Illustrasjonsfoto: Stock.xchng 

Om prosjektet

I løpet av få år er nesten hele befolkningen, uavhengig av kjønn, alder, utdanning og bosted, på ”nett” i form av daglig bruk av pc, mobiltelefon, lesebrett, interaktiv TV, etc. Disse kanalene har den egenskap at de kan nå svært mange mennesker til en lav kostad og at de er tilgjengelige for brukeren uavhengig av tid og sted. De muliggjør også en stor grad av individualisering av terapi-elementer - tilpasning til den enkelte bruker - og interaktivitet, dvs. brukermedvirkning og -aktivering. Dette gjør disse mediene godt egnet til å levere til brukeren digitaliserte teknikker og terapielementer som har vist seg effektive i en klinisk kontekst. Dette gjør disse mediene svært egnede i forhold til å distribuere eHelse- og ePsykologi-intervensjoner. Dette er intervensjoner som både kan bidra til å forebygge sykdom  - røykeslutt, alkoholreduksjon, kostendring, fysisk aktivitet, depresjon - men også til til å hjelpe personer med en kronisk lidelse til bedre helse og livskvalitet.

Mål

Målet med prosjektet er tredelt. For det første ønsker vi å studere i hvilken grad og på hvilke områder slike intervensjoner kan være effektive. Vi er også interessert i hvilke psykologiske terapi-elementer som er spesielt egnet i denne formen for intervensjoner. For det tredje er vi interessert i disse intervensjonene i et informasjonssystem-perspektiv; hva som gjør dem til gode informasjonssystemer. Forskningen gjennomføres både i form av randomiserte studier, surveys og kvalitative brukerstudier.

Den faglige målsetting med prosjektet er å bidra til kunnskapsutvikling innenfor et område som kombinerer kunnskap fra psykologi og medisin, med kunnskap om teknologi og informasjon (eHelse og ePsykologi). Innenfor et samfunnsmessig perspektiv ønsker vi å bidra til at kunnskapen kan utnyttes til å konstruere intervensjoner som kan komme både folkehelsen og enkeltindivider til gode i form av bedre helse og livskvalitet.

Publisert 17. okt. 2016 13:57 - Sist endret 17. okt. 2016 13:57