Individuell jobbstøtte (IPS) for pasienter med langvarige smerter (avsluttet)

Kan pasienter med langvarige og sammensatte smertetilstander komme tilbake i jobb? Det var utgangspunktet for prosjektet «IPS in Pain» hvor en ny metode for jobbstøtte ble undersøkt.

Mål

Hovedmålet med studien var å undersøke effekten av Individuell jobbstøtte (IPS) som en integrert del av den tverrprofesjonelle behandlingen for pasienter med langvarige smerter. I tillegg hadde studien to delmål: 1) Evaluere jobbspesialistrollen, og behovet for eventuelle tilpasninger til denne pasientgruppen, og 2) Undersøke hvorvidt en jobbstøttemodell, hvor det ansettes en NAV-koordinator som inngår i det tverrprofesjonelle teamet, bidrar til bedre kvalitet og mer effektiv jobbstøtte.

Bakgrunn

Langvarige smertetilstander er den vanligste årsaken til sykefravær og uføretrygd i Norge. Til tross for at kroniske smerter «rammer flest og koster mest» finnes det få dokumenterte tiltak for å hjelpe disse menneskene (tilbake) i jobb. Individuell jobbstøtte (IPS) er en modell for å hjelpe folk i jobb. Den har vist svært gode resultater for mennesker med alvorlige psykiske lidelser. Både internasjonalt og nasjonalt har IPS vist seg å være betydelig bedre enn ordinære tiltak for å hjelpe folk i jobb. Den har også̊ vist seg å være samfunnsøkonomisk lønnsom. IPS har imidlertid aldri vært prøvd ut for pasienter med kroniske smerter.

Finansiering

Arbeids- og Velferdsdirektoratet og Helsedirektoratet

Samarbeid

Forskningsansvarlig institusjon for prosjektet var Oslo Universitetssykehus, men prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Psykologisk Institutt, Universitetet i Oslo.

Resultater

 

 

 

Publisert 27. jan. 2024 14:48 - Sist endret 27. jan. 2024 14:54

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere