English version of this page

Helsesøkende atferd i lhbt+ befolkningen: En kunnskapsoppsummering av behov, erfaringer og barrierer i møte med helsetjenesten

En systematisk litteraturstudie som undersøker de udekkede behovene for helsehjelp (psykisk helse, rusmiddelproblemer og vold) i lhbt+ befolkningen, deres helsesøkende atferd, erfaringer og barrierer i møte med helsevesenet.

Illustrasjonsbilde: Colourbox

Om prosjektet

En stor mengde data indikerer at lhbt+ personer fortsatt opplever høyere forekomst av psykiske helseproblemer og rusmiddelproblemer, er utsatt for mer vold, og at disse problemene ofte henger sammen. Møter med og oppsøking av hjelp fra formelle helsetjenester er en betydelig beskyttelsesfaktor mot utvikling og forverring av negative helseutfall. Likevel velger mange lhbt+ personer å ikke være åpne om identiteten sin i møte med helsetjenester, synes det er vanskelig å be om hjelp, møter barrierer relatert til identiteten sin og normative strukturer, eller unngår å søke hjelp på grunn av frykt for diskriminering, fordommer eller mangel på kompetanse fra ansatte i offentlige tjenester. Denne gjennomgangen vil utdype vår forståelse av lhbt+ personers helse, helsesøkende adferd, erfaringer og barrierer i møte med helsevesenet.

Mål

Prosjektet har som mål å utforske:

  1. I hvilken grad søker og mottar lhbt+ personer helsehjelp knyttet til psykisk helse, vold og rusmiddelproblemer?
  2. Hvordan opplever lhbt+ personer møtet med helsetjenester?
  3. Hvilke strukturelle, institusjonelle og individuelle barrierer opplever lhbt+ personer når de søker og mottar helsehjelp knyttet til psykisk helse, vold og rusmiddelproblemer?
  4. Hvilke faktorer forutsier lhbt+ personers helsesøkende atferd og utfall av bruk av helsetjenester?  
  5. Hvilke hull finnes i litteraturen om lhbt+ personers helsesøkende atferd i forhold til psykisk helse, vold og rusmiddelproblemer?

For å besvare disse spørsmålene gjennomfører vi en systematisk litteraturstudie som skal resultere i en norsk kunnskapsrapport og to omfattende oversiktsartikler av kvantitativ og kvalitativ litteratur som skal publiseres i fagfellevurderte internasjonale tidsskrifter. Vi vil formidle funnene gjennom nettbaserte og landsdekkende medier, og et seminar for sivilt samfunn, akademia, studenter og ansatte i helse- og omsorgssektoren. Dette vil bidra til å øke kunnskap og bevissthet om determinanter for psykisk helse og livskvalitet i lhbt+ befolkningen, fylle eksisterende kunnskapshull og fremme mer likeverdige helsetjenester ved å informere fremtidig forskning, politikkutvikling og klinisk praksis.

Prosjektledere

Prosjektleder: Nantje Fischer

Co-PI's: Anna Ivanova, Stine Nygård

Finansiering

Helsedirektoratet. Tilskuddsordning 870428 Psykisk helse og livskvalitet - kjønns- og seksualitetsmangfold (lhbt+) (ref. 23/15154)

Samarbeid

Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo
School of Psychology and Public Health, La Trobe University

Brukermedvirkning er ivaretatt gjennom innspill til søkestrategien fra FRI, Skeiv Verden, Sex og Politikk, Likestillingssenteret i Hamar, Kompetanseenheten for lhbt ved Senter for likestilling (UiA), Bufdir og Unge funksjonshemmede. 

Start-Slutt

2023-2024

 

 

Publisert 7. nov. 2023 15:42 - Sist endret 21. juni 2024 13:47

Kontakt

Prosjektleder:

Nantje Fischer

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere