Psykisk helse og motstandsdyktighet i den norske befolkningen før og under krisetider

Bildet kan inneholde: nese, smil, øyenbryn, kjeve, lykkelig.

 

Prosjektets nettside og kontaktinformasjon

Hvordan er det slik at vi noen ganger viser motstandsdyktighet i møte med stressende situasjoner, mens vi i andre tilfeller havner i økt risiko for å utvikle psykiske helseplager i møte med dem?

I denne nye studien som Forskningsinstituttet ved Modum Bad står bak, undersøkes disse spørsmålene i den generelle voksne befolkningen i Norge. Modum Bad har ansvaret for gjennomføringen og behandlingen av dette prosjektet som ledes av forskere ved Modum bad og Universitetet i Oslo.

Kontakt:
Spørsmål og henvendelser om prosjektet kan sendes direkte til følgende e-postadresse: forskningsgruppencope@psykologi.uio.no

Om prosjektet

Hva legger til rette for utviklingen av motstandsdyktighet mot psykiske helseplager, og hva gjør at man havner i økt risiko for å utvikle disse vanskene? Hvordan er det slik at vi ved noen tilfeller kommer oss enklere forbi stressende hendelser, mens vi i andre tilfeller opplever problemer i kjølvannet av slike kritiske perioder?

En av periodene hvor vi mennesker er i økt risiko for belastninger og utviklingen av psykiske vansker er under krisetider. Ved å samle informasjon fra voksne nordmenn både før og under krisetider, vil vi i dette prosjektet få viktig kunnskap om hva som gjør at noen av oss har større risiko for å utvikle disse vanskene, og hva som gjør andre bedre rustet til å takle slike endringer.

Målet er å bedre verne om den psykiske helsen til den norske befolkningen. Resultatene fra studien vil også være relevant internasjonalt og bidra til forståelsen av hvordan vi best mulig kan forebygge psykiske helseplager og bruke strategier som ivaretar god helse. 

Å følge nordmenn over tid for å forstå motstandsdyktighet og endringer i helse

For å kunne forstå motstandsdyktighet og endring i helse hos den norske befolkningen, må vi følge de samme individene over tid. Vi vil derfor måle våre deltakere flere ganger. Deltakere som tidligere har vært med i våre befolkningsstudier har nevnt at deltakelse har vært nyttig og givende for dem, og bidratt til at de har forstått seg selv bedre.

Forskerne bak studien

Forskerne og psykologene som står bak og leder dette prosjektet er Sverre Urnes Johnson, Omid V. Ebrahimi, Marieke Helmich, og Asle Hoffart. De fire prosjektlederne arbeider ved Universitetet i Oslo og Modum Bad, og har tidligere forsket på psykisk helse under krisetider gjennom blant annet COVID-19 pandemien.

Forskerne er jevnlig i media hvor de oppdaterer og tilgjengeliggjør funn fra prosjektet så snart disse er tilgjengelige. Formidling og resultater fra dette prosjektet vil også etterhvert tilgjengeliggjøres på denne nettsiden når disse er klare.

Samarbeid

Prosjektet inkluderer samarbeid med verdensledende institusjoner og forskere ved Universitetet i Oxford, Universitetet i Amsterdam, Modum Bad Sykehus, og Universitetet i Oslo.

Godkjenning

Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk har gjort en forskningsetisk vurdering og godkjent prosjektet (saksnummer: 522020).

Ansvarlig institusjon

Forskningsinstituttet ved Modum Bad står bak og er ansvarlig institusjon for prosjektet.

Hvorfor mottar du e-post fra studien?

Din e-postadresse er med tillatelse og godkjenning hentet i et tilfeldig uttrekk fra kontakt- og reservasjonsregisteret. Deltakelse fra tilfeldige valgte personer er avgjørende i forskning for å få et representativt utvalg av befolkningen, slik at din besvarelse vil være viktig til dette formålet. 

E-posten din slettes automatisk fra våre systemer innen 30 dager dersom du ikke har blitt med i studien:
Dersom du ikke blir med i studien, så vil e-posten din automatisk slettes fra våre systemer innen 30 dager fra du mottok invitasjon til å delta i studien. I mellomtiden vil du få 2 automatiske påminnelses-eposter fra oss som henholdsvis sendes ca. 1 og 3 uker etter invitasjons-eposten. Du vil deretter bli fjernet fra våre lister om du ikke har deltatt i studien. Dersom du ikke ønsker påminnelser, kan du kontakte oss og be om dette på følgende e-postadresse: forskningsgruppencope@psykologi.uio.no

Det er ikke innhentet andre opplysninger fra deg, slik at den eneste opplysningen som finnes om deg før din deltakelse i studien er din e-postadresse.

Kontakt og spørsmål om prosjektet

Spørsmål og henvendelser om prosjektet kan sendes direkte til følgende e-postadresse: forskningsgruppencope@psykologi.uio.no

Vi svarer disse fortløpende og i rekkefølge vanligvis i løpet av noen få dager.

 

Publisert 28. jan. 2023 18:23 - Sist endret 25. mars 2024 12:49

Kontakt

Spørsmål og henvendelser om prosjektet kan sendes direkte til følgende e-postadresse:
forskningsgruppencope@psykologi.uio.no

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere