Onaniaktivitet

For å skape et samfunn med sunne holdninger til seksualitet krevers det mer kunnskap om hvordan onani kan brukes som en ressurs til å fremme seksuell og generell helse, samt livstilfredshet.

Onani har blitt knyttet til mange ulike helsemessige fordeler, som bedre kognitiv funksjon, bedre søvn, mindre stress, færre menstruasjonssmerter, mindre seksuelle problemer og redusert smerte. Å kose med seg selv gir dessuten mer nytelsesfylt sex med partneren og økt kunnskap om egen kropp. Basert på resultatene fra Seksualvaneundersøkelsen 2020 ser vi at onani er nok så vanlig blant nordmenn. Tallene viser likevel at menn onanerer mer enn kvinner. Mens flest kvinner sier at de onanerer 2 til 3 ganger i måneden, sier flest menn at de onanerer omtrent 2 eller 3 ganger i uken.

Til tross for mange fordeler knyttet til onani, vet vi overraskende lite om hvordan solosex er knyttet til seksuell tilfredshet. I vår studie kunne vi imidlertid avdekke at det finnes forskjellige grupperinger av menn og kvinner der hver gruppe er preget av ulike nivåer av onaniaktivitet og seksuell tilfredshet. Gruppe 1 har høy onaniaktivitet og er seksuell tilfreds, gruppe 2 har lav/ingen onaniaktivitet og er seksuell tilfreds, grupper 3 har høy onaniaktivitet og er seksuell misfornøyd, og gruppe 4 har lav/ingen onaniaktivitet og er seksuell misfornøyd.

Vi fant dessuten at psykologiske faktorer (plagsomme seksuelle problemer, negativt kroppsbilde og lav tilfredshet med utseendet på kjønnsorganene) er tydeligere relatert til seksuell misnøye, mens seksuelle atferdsfaktorer (pornografibruk, seksuelle opplevelser og lyster) hovedsakelig er knyttet til onanihyppighet.

Kilde:

Fischer, N., & Træen, B. (2021). A Seemingly Paradoxical Relationship between Masturbation Frequency and Sexual Satisfaction. Archives of Sexual Behavior (accepted).

Publisert 28. apr. 2022 14:49 - Sist endret 28. apr. 2022 14:49