Nordisk kandidat til FN-verv

Førsteamanuensis Nora Sveaass er nordisk kandidat til FNs Subkomite for forebygging av tortur for perioden 2015-18. Valget avholdes i Geneve 23. oktober.

Nora Sveaass er nordisk kandidat til FNs Subkomite for forebygging av tortur for perioden 2015-18. Her fra innlegget hun holdt om menneskerettigheter under Psykologilunsj i 2013.

Foto: Marte Sollund

Subkomiteen har mandat til å oppsøke fengsler, institusjoner innen psykisk helsevern, der enkeltindivider er berøvet friheten, og til å gi nasjonale myndigheter råd om hva som skal til for å forebygge tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Første gang Norge foreslår kandidat

Norge ratifiserte tilleggsprotokollen til torturkonvensjonen (OPCAT) først sommeren 2013 og har dermed ikke kunnet foreslå kandidater tidligere.

De nordiske landene går ofte sammen om å foreslå kandidater. Det skjedde da Sveaass ble valgt inn i torturkomiteen og det skjer nå i forbindelse med nominasjonen til traktatorganet som overvåker tilleggsprotokollen.

– Det er selvsagt hyggelig å ha tillit i de andre Nordiske landene også når det gjelder det viktige arbeidet med å forebygge og bekjempe tortur, sier Sveaass.

Valgkampanje i regi av UD

Foran valget i Geneve 23. oktober har utenriksdepartementet forberedt kampanjen som skal sikre Sveaass det sentrale vervet.

En brosjyre med informasjon om henne på engelsk, spansk og fransk distribueres ut til ambassadene. I tillegg har alle norske utestasjoner fått beskjed av UD om å jobbe for hennes kandidatur.

– Jeg skal være i Geneve noen dager i september og delta på mottakelser, luncher og forskjellige møter som arrangeres av den norske delegasjonen. Der vil jeg treffe representanter for de ulike statenes FN-delegasjoner.

– Jeg skal fortelle om mine tanker om og engasjement for fagfeltet og kommer sikkert til å bli utfordret på viktige temaer.

Under oppholdet vil hun være tilgjengelig på Palais de Nation, FN bygningen i Geneve, der det er satt opp mange møter i løpet av kampanjedagene.

– Hensikten er at folk som deltar der vil få anledning til å treffe meg, høre min presentasjon og stille spørsmål.

Forhindre tortur og umenneskelig behandling

Dersom hun velges blir hun medlem i en komite på 25 medlemmer rekruttert fra landene som har ratifisert tilleggsprotokollen. Komiteen har som hovedoppgave å jobbe for å forhindre tortur og umenneskelig behandling i lukkede institusjoner.

Komiteen skal besøke fengsler og andre institusjoner rundt om i verden, møte myndighetene og skrive rapporter fra besøkene. I tillegg møtes de 3 ganger i året i Geneve.

– Det vil nok skje mye mellom møtene, når det gjelder utvikling av arbeidsmetoder. Komiteen er ganske ny sammenliknet med Torturkomiteen jeg satt i før, forteller hun.

Et viktig arbeid, ifølge Sveaass, blir å holde kontakt med de nasjonale institusjonene som driver forebyggingsarbeid. Det være seg grupper eller komiteer som etableres i landene som slutter seg til konvensjonen.

I Norge ble en slik komite nylig etablert under Sivilombudsmannen.

Av informasjonsrådgiver Svein Harald Milde
Publisert 4. sep. 2014 15:52 - Sist endret 10. nov. 2021 00:39