Våg å vite: Identitetskonflikt som palestiner med israelsk statsborgerskap

- Forskning spiller en betydelig rolle i å forme samfunnet og derfor er det så viktig å oppfordre og støtte forskning som tar et moralsk og sosialt ansvar, sier Våg å vite-prisvinner Ramzi Alayan. Han har skrevet om palestinere med israelsk statsborgerskap.

Modig oppgave: Ramzi Alayans oppgave innfrir alle forventingene til Våg å vite-prisen, ifølge juryen. (Foto.Tron Trondal/ UiO)

Han har skrevet oppgaven «Identities in  conflict: the case of Palestinian Citizens of Israel». Ayalan er selv palestiner med israelsk statsborgerskap og har lenge vært opptatt  av hva det  gjør med menneskers opplevelse av identitet og følelse å ha en slik dobbel identitet.

- Hvorfor valgte du akkurat dette temaet?

- Det at jeg selv er palestiner med israelsk statsborgerskap, og har erfart denne dobbeltheten på kroppen, var nok den viktigste motivasjonen for valget av tema. Jeg har ofte lurt på hvordan identitet oppleves for andre palestinere i Israel, og hvordan det påvirker livene deres og speiles i deres politiske tilhørighet. I tillegg er jeg generelt interessert i temaer som tilhørighet, identitet og politisk handlingsmønster.

- Hva overrasket deg mest i arbeidet?

- Det var kanskje ikke overraskende, men det var interessant å se hvordan identitet er så tett knyttet til verdighet og rettigheter.

- Hva betyr prisen for deg?

- Jeg er selvfølgelig glad for å få en slik anerkjennelse, men jeg vil gjerne påpeke at jeg ikke den første som forsker på denne gruppen. Men jeg synes at målet og intensjonen med Våg å vite-prisen er veldig viktig. Forskning spiller en betydelig rolle i å forme samfunnet og derfor er det så viktig å oppfordre og støtte forskning som tar et moralsk og sosialt ansvar, sier Åyalan

Publisert 28. okt. 2015 13:53 - Sist endret 1. mars 2018 13:22