English version of this page

Miljø(u)rettferdighet

Antropologer ved SAI studerer miljøer og miljøutfordringer forårsaket av prosesser som kolonisering, imperialisme, industrialisering, ekstraktivisme og artsoverføringer.

Fjell, vann, lavvo, høst

Bildet er fra Austertana/Juovlavuotna i Finnmark ved en nasjonalt beskyttet fjord. Bildet viser fjellet Giemaś hvor gruveselskapet Elkem er i ferd med å ekspandere inn i verdifulle samiske reindriftsområder, noe som har skapt lokal og politisk kontrovers.

Med fokus på relasjoner mellom mennesker og de mange forskjellige miljøene i endring de holder til i er miljøantropologi en av de raskest voksende underdisiplinene innen antropologien.

Antropologer ved SAI studerer miljøer og miljøutfordringer som et resultat av sammenflettede menneskelige og mer-enn-menneskelige historier. Dette er prosesser som ikke kan bli forstått av én enkeltstående disiplin på egenhånd, og miljøantropologien arbeider derfor med å utvikle tverrfaglige metoder. Feltet trekker i økende grad på samarbeid med både naturvitenskapene og humaniora for å utvikle nye rammeverk for å forstå kompleksitetene med miljøutfordringer.

Vi har valgt å legge vekt på (u)rettferdighet i tittelen til dette forskningsfeltet fordi vi anerkjenner at det å studere miljøutfordringer ofte involverer å adressere skade, ulikhet, og konflikter, og dermed ikke kan forstås uten å se dem i lys av spørsmål om politikk og rettigheter.

Forskningen vår dreier seg både om klassiske temaer fra politisk økologi som landrettigheter, allmenninger, eiendom, ekstraktivisme og frarøvelse, og nyere temaer som toksisitet og sykdom, flere-arts studier, livet under bakken, mer-enn-menneskelige landskap og domestiseringspraksiser.

Vi driver også med forskning på alternativer til samtidens pågående miljøkriser. Dette er alternativer som miljøaktivisme, rewilding, regenerativ agrikultur og økologisk bærekraftige og eksperimentelle praksiser som stiller seg kritisk til eller utfordrer den rådende kontemporære globale økonomiske og økologiske ordenen.

Forskere innen Miljø(u)rettferdighet

Thomas Hylland Eriksen

Rune Flikke

Paul Wenzel Geissler

Thorgeir Storesund Kolshus

Marianne Elisabeth Lien

Kenneth Bo Nielsen

Knut Gunnar Nustad

Alessandro Rippa

Elisabeth Schober

Maka Suarez

 

Forskningsprosjekter innen Miljø(u)rettferdighet

 

Amber: Hva kan rav og dens globale sirkulasjonen fortelle oss om tidene vi lever i?

AnthEM: Hva kan antropologien bidra med i kampen mot forurensning i Afrika?

Epidemic Traces - Hvordan påvirker post-epidemiske landskap fremtidige liv?

Global Trout: Regnbueørretens utbredelse og menneskeskapte miljøendringer.

Logistikkbyen - Hva skjer med lokalsamfunn i logistikkrevolusjonens tid?

Nettverk for Tverrfaglige Miljøstudier

Ports - Hva kan havner fortelle oss om endringene i global økonomi?

 

Publisert 8. apr. 2024 13:12 - Sist endret 23. apr. 2024 08:04