English version of this page

AnthroTox: Antropologi og toksisitet

Menneskeskapte kjemikalier gjennomsyrer og endrer livene og miljøene til mennesker og ikke-menneskelige livsformer i det 21. århundre, og har dermed blitt et viktig studieobjekt for sosialantropologer.

Bonde i Kenya sprer ugressmiddel i en åker.

Giftstoffer i landbruket: En bonde i Kenya sprer insektmiddel. Foto: Miriam Waltz

Denne tverrfakultære gruppen samler forskere innen humaniora og samfunnsvitenskap som studerer toksisitet, dets opprinnelse, utbredelse og konsekvenser. Gruppen jobber for å forstå bedre hvordan menneskeskapte kjemikalier truer og endrer menneskelige og ikke-menneskelige liv, og for å tenke nytt om hvordan vi tenker, kjenner, skriver og gjør antropologi. 

Gruppen planlegger å ha 3-4 møter hvert semester. Møtene vil vanligvis være på en torsdag mellom 12 og 2, og til hvert møte leser og diskuterer vi 1-3 tekster om et spesifikt tema som vi velger sammen. Gruppen er åpen for studenter som er interessert i miljøantropologi, kjemisk skade, og giftige stoffer globalt. 

Bildet kan inneholde: himmel, sky, anlegg, plantesamfunn, tre.
Teknologiske verktøy for å monitorere og behandle det usynlige, høyst giftige grunnvannet som ligger under byen Bitterfeld-Wolfen Øst i Tyskland. Foto: Carolin Maertens (2023)

Det økte fokuset i antropologien på menneskeskapte kjemikalier i miljøer og kropper, og medfølgende trusler til liv og helse, reflekterer større samfunnsmessige bekymringer rundt tap og ødeleggelser av miljøet og irreversible endringer i livet på planeten vår. Dette fokuset kombinerer også fundamentale antropologiske tematikker: etikk, politisk økonomi, landskap og natur, mat og konsum, vitenskap og teknologi, kjønn og slektskap, og historie og temporalitet, for å nevne et par. Det gir dermed gode muligheter for å anvende antropologisk tenkning på viktige og alvorlige samtidsproblemer som påvirker oss alle.

Denne forskningsgruppen knytter sammen SAI, HELSAM, TIK, og OSEH, samt det humanistiske, medisinske, og samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiO. Vi samler forskere som jobber innen for eksempel forskningsprosjekter som Anthropogenic SoilsEpidemic Traces, og AntheEM, som studerer opprinnelser, utbredelse, effekter, monitorering, regulering og diskusjoner av giftstoffer. Gruppen jobber med å kombinere sosialantropologiske perspektiver med perspektiver fra miljøhistorie, postkoloniale vitenskaps og teknologistudier, etnografi på tvers av arter, politisk økologi, samt naturvern og miljøaktivisme og mye mer.        

To toksikologer (en mann og en kvinne) jobber med avfall i skogen i Tanzania. Foto: Paul Wenzel Geissler
To toksikologer på jobb i Tanzania. Foto: Paul Wenzel Geissler
Publisert 14. mai 2019 14:56 - Sist endret 7. juni 2024 11:46

Kontakt

Paul Wenzel Geissler

Bli medlem av AnthroTox forskningsgruppe

Registreringsskjema

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere