Ny utstilling i Argentina viderefører tematikk fra Privatlivets grenser

Welu inchiñ mapu che gelu
But We are still people of the land/Territory
er en pågående serie.

Bildet kan inneholde: rektangel, tre, verden, font, kunst.

"Siguen". Photo: Cecilia Salinas.

Utstillingen består av tegninger fra et pågående feltarbeid. Per nå inkluderer serien 9 tegninger som tar opp temaer som "hatprat", diskriminering, rasisme, negasjonisme og kolonisering som urfolk opplever, samt spørsmål fra urfolk og deres støttespillere. Feltarbeidet er en del av en antropologisk studie om digital Mapuche/Chewelcho-aktivisme. Tegningene kan tolkes som en syntese av historiene jeg registrerer i feltarbeidet. Studiet søker å forstå digitale praksiser fra det analoge dagliglivet. Tegningene fungerer som fortellinger som formidler arven og dagens lidelser til urfolk, samtidig som de viser deres fantastiske motstandskraft. Til tross for at kolonialismen og dens medskyldige har forsøkt å utrydde dem, frarøve dem rettigheter, benekte deres eksistens og underkaste dem, fortsetter urfolk å skape, dyrke, opprettholde og videreføre praksiser og språk som definerer Mapuche-Chewelchos måte å leve på.

Utstillingen «But we are still people of the land/territory» formidler diskursene urfolk utsettes for. Med "diskurser" refererer jeg ikke bare til uttalelser eller utsagn, men til praksiser som skaper lover, avgjør rettigheter, og til og med kan føre til død. Disse praksisene former forståelsen og opplevelsen av verden.

En av tegningene er inspirert av Mbya Guaraní-folket fra Misiones. Jeg gjennomførte et omfattende feltarbeid i biosfærereservatet Yabotí som en del av min doktoravhandling, fullført i 2016. Tegningen symboliserer urfolks felles kamp i Argentina.


Tekst om utstillingen av Cecilia Salinas.

Utstillingen åpner onsdag 26.6 på Centro Cultural Provincial Chubut-Rawson i Patagonia, Argentina.

Publisert 27. juni 2024 13:59 - Sist endra 27. juni 2024 13:59