English version of this page

Bærekraftsprisen til masteroppgave i sosialantropologi

Andreas Lekkos har skrevet masteroppgave om det grønne skiftet på ei gresk øy. For innsatsen mottar han årets Bærekraftspris.

Andreas Lekkos på sti i fjellet

På feltarbeid: Andreas Lekkos på den gamle stien som krysser øya Astypalea. Foto: Privat

I 2021 gikk den greske regjeringa og Volkswagen sammen om å fremme elektriske biler og utvide bruken av fornybare energikilder på den greske øya Astypalea, nær grensa til Tyrkia.

I sin masteroppgave, som er basert på et sju måneders langt feltarbeid på øya, setter Andreas Lekkos fokus på de sosiale konsekvensene av denne prosessen.

Han er vinner av årets Bærekraftpris.

– Ofte hører vi om det europeiske grønne skiftet, tiltak mot klimaendringer, behovet for alternative former for elektrisitetsproduksjon og e-mobilitet. Jeg ville undersøke hva disse tingene betyr i praksis, sier prisvinneren.

– På Astypalea er grønn utvikling ei vekselvirkning mellom overnasjonale institusjoner som EU, den greske staten og lokalt styre i samspill med utenlandske kapitalstrømmer. For meg som antropolog, virka det interessant å undersøke konsekvensene av disse ulike kreftene, for menneskene som faktisk bor på øya.

Andreas Lekkos sammen med to kvinner ved et bord
Marias taverna: Andreas Lekkos (til høyre) på besøk i Vathy, Astypalea. Foto: Privat

Vil fortsette å forske på energiovergangen

Bærekraftprisen deles ut hvert år til de tre beste masteroppgavene ved UiO med tematikk knytta til bærekraftagendaen. Formålet med prisen er å inspirere til originalitet og kvalitet i masterarbeider som bidrar til kunnskap om og innsikt i bærekraftig utvikling.

– Jeg blei så begeistra da jeg fikk høre den gode nyheten! Det tok meg flere timer å ta det ordentlig inn over meg, sier prisvinneren.

Etter å ha tilbrakt de siste årene med å studere i Oslo, har Lekkos nå flytta tilbake til hjembyen sin, Athen. Han sier det er mye å gjøre om dagen – å ta opp tråden med venner og familie, og gjenoppdage Athen.

– Og viktigst av alt bli vant til varmen! sier Lekkos.

– Men jeg har veldig lyst til å fortsette med å forske på energiovergangen og dens sosioøkonomiske implikasjoner.


Bærekraftsprisen deles ut på UiOs årsfest, 2. september i Universtetets aula.

Publisert 19. aug. 2024 16:40 - Sist endret 19. aug. 2024 16:42