Hør samtalen om havøkonomien på Litteratur på Blå

5. mars møttes Kristin Asdal, Tone Huse, Ellen Krefting og Kaja Lønne Fjærtoft til samtale med utgangspunkt i Asdal og Huses aktuelle bok, Nature-Made Economy. Hør podkasten av samtalen her.

Image may contain: Rectangle, Electric blue, Font.

Vi presenteres stadig for visjoner om en ny og ekspansiv havøkonomi. Havet skal utnyttes i alle sine dybder og flater. Det skal borres, graves, dyrkes og høstes, og det i en tid da havets miljø og økologi er utfordret av klimaendringer, forurensning og overutnyttelse. Hva betyr det at havet økonomiseres? Hvordan skal vi møte de store transformasjonene vi nå står ovenfor? Hvordan har havet vært økonomisert, forstått og regulert før? Og hvordan kan også et historisk blikk på dagens visjoner bidra til at vi griper det som foregår bedre?

I mars var havøkonomien tema på Litteratur på Blå når Kristin Asdal, Tone Huse, Ellen Krefting og Kaja Lønne Fjærtoft møttes til samtale med utgangspunkt i Asdal og Huses aktuelle bok, Nature-Made Economy (MIT Press, 2023).

Ellen Krefting er professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Hun forsker blant annet på havets idéhistorie og hvordan kunnskap om havet gjennom registre, kart og modeller har preget forståelsen og bruken av havene fra 1600-tallet frem til den økologiske krisen i havene i dag.

Kajal Lønne Fjærtoft er marinbiolog og seniorrådgiver på bærekraftig hav i WWF. Hun jobber særlig med det aktuelle spørsmålet om gruvedrift på havbunnen.

Hør opptak av samtalen her eller i en valgfri podkast app ved å søke på Litteratur på Blå.

 

Published July 8, 2024 9:30 AM - Last modified July 8, 2024 9:30 AM