Natur og økonomi i havets brytningstid - bokbad og panelsamtale i Tromsø

Hva betyr det at havet økonomiseres og hvordan skal vi møte de store transformasjonene vi nå står ovenfor?

I Nature-Made Economy (MIT Press, 2023) nærmer Kristin Asdal og Tone Huse seg de store spørsmålene om havets økonomisering gjennom å følge torsken – fisken som bygde Norge, kjent langs kysten som havets hvite gull. Tirsdag 21. november inviterte forfatterne til en samtale på kaféen Amtmandens i Tromsø om havets brytningstid. Med seg hadde de historiker Narve Fulsås, antropolog Bente Sundsvold, og leder for Senter for hav og Arktis, Anne Husebekk.

Vi presenteres stadig for visjoner om en ny og ekspansiv havøkonomi. Havet skal utnyttes i alle sine dybder og flater. Det skal borres, graves, dyrkes og høstes, og det i en tid da havets miljø og økologi er utfordret av klimaendringer, forurensning og overutnyttelse.

Fra oljeindustriens inntog i Nordsjøen på 1960-tallet og fram til dagens forsøk på storstilt torskeoppdrett, undersøker Nature-Made Economy en rekke ulike steder hvor torsk og økonomi veves sammen. Boka tar oss med på sjarkfiske utenfor Kvaløya og til travle fiskemottak i Myre, men også til andre torskesteder hvor havets økonomi blir til. Boka følger dokumenter som flyter og flytter på saker i staten, undersøker vitenskapelige eksperimenter for å gjøre torsk til gode husdyr, følger torsken inn i innovasjonsøkonomien, og hele veien til Kinas megamarkeder.

Gjennom dette beskriver Asdal og Huse hvordan havet og dens vesen inndras i stadig flere og tettere økonomiske relasjoner – men også hvordan naturen handler i og er med på å forme både stat og kapital. Hva er en god naturøkonomi, spør de med dette, og hvordan bør vi gå fram for å studere de økonomiske relasjonene som spinnes rundt havet?

Published Jan. 8, 2024 3:11 PM - Last modified May 30, 2024 9:49 AM