Den store omstillingen

Overgang fra olje og gass til vindkraft og annen fornybar energi er ikke enkelt. Og det åpenbare potensialet for slik påvirkning er klart uoppfylt. Det manglende samspillet mellom institusjoner er med på å svekke en slik satsing.

Det er bred konsensus om at man må trappe opp utviklingen av teknologi som kan forsyne verden med fornybar energi. Utnyttelse av de betydelige ressursene som ligger i etablerte industrier kan være avgjørende for å klare en slik omstilling. Forskere ved TIK Senteret ved Universitetet i Oslo har derfor analysert relasjonen mellom olje og gassnæringen og offshore vind i Norge. Arbeidet er gjennomført i SIVAC-prosjektet som er støttet av Petrosam2-programmet i Norges Forskningsråd. Funn fra analysene viser at det er store muligheter for olje- og gassnæringen i denne transformasjonen, men også betydelige hindre.

Forskningen fra TIK Senteret for teknologi, innovasjon og kultur har gjort en empirisk analyse av samspillet mellom en olje og gass-industri i Norge under press, og offshore vindkraft. Det viser seg at flere elementer fra olje og gass-sektoren har bidratt i utviklingen av vindkraftnisjen i Norge. Sektoren har vært viktig for nødvendig ressursmobilisering og kunnskapsutvikling.

De to nevnte sektorene har mange strukturelle likhetstrekk. Eksisterende teknologi og kunnskap overlapper på en måte som har gjort ressursene til olje- og gassbedrifter anvendbare i offshore vind. Samtidig har ikke samspillet mellom elementene fra de to sektorene vært tilstrekkelig for å realisere potensiell synergi. Manglende samspill mellom institusjoner kan påvirke utviklingen av nye næringer negativt.

Gjennom en metodisk kartlegging av strukturelle overlapp mellom næringer forsøker forskerne fra Universitetet i Oslo å presentere et nytt analytisk rammeverk. Ideen er at rammeverket kan hjelpe til med å forklare hvordan ressurser fra etablerte industrier kan mobiliseres i en omstilling til fornybare energiteknologier. I tillegg vises det hvordan man kan metodisk analysere effekten av strukturelle overlappinger for utvikling av andre næringer. Potensialet for gjenbruk av teknologiske kompetanse til nye næringer er stort, men realisering av dette potensialet krever også organisatoriske og institusjonelle endringer i bedriftene som besitter den.

Publisert 22. des. 2016 11:13 - Sist endret 18. jan. 2017 15:20