Styrings- og administrasjonsreglement for TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur

Vedtatt av dekanen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet 31.10.2023.

Reglene tar utgangspunkt i følgende lov-, avtale- og regelverk: Universitets- og høgskoleloven, Hovedavtalen i staten, Lov om statens ansatte, UiOs personalreglement, valgregler og prosedyreregler for valg eller tilsetting av instituttleder/nestleder, Forskrift om studier og eksamener ved UiO og UiOs Normalregler for institutter.

Senterets formål

TIK Senter for studier av teknologi, innovasjon og kultur skal drive forskning, undervisning og formidling innen vitenskaps- og teknologistudier og innovasjonsstudier. Det skal fremme tverrfaglig samarbeid innad ved universitetet, og ha en utadrettet rolle i forhold til samfunn og næringsliv.

§ 1 Senterets organer

Senteret har:

  1. Et senterstyre
  2. En senterleder
  3. En nestleder (stedfortreder for senterleder)
  4. En administrasjon, med en administrativ leder
  5. Utdanningsleder, programråd og programleder(e) for studieprogrammer og emneansvarlige for senterets emner.

§ 2 Senterstyret

§ 2.1 Myndighetsområde

Senterstyret er senterets øverste organ. Senterstyret har ansvar for å fastlegge overordnede mål, prioriteringer og strategier for virksomheten, innenfor rammen av gjeldende lover, forskrifter og regler, samt vedtak fattet av universitets- eller fakultetsstyret.

Senterstyret utøver sin myndighet gjennom selv å vedta:

  • Overordnede planer, med særlig vekt på strategi for forskning, utdanning og formidling
  • Årsplan og budsjett
  • Senterets interne organisering i avdelinger, faggrupper eller lignende, innenfor de rammer som er gitt av overordnet organ
  • Utfyllende bestemmelser til dette reglement innenfor de rammer som er gitt av overordnet organ

Senterstyret har ansvar for oppfølging gjennom:

  • Godkjenning av regnskap og årsrapport

For øvrig skal senterstyret

  • Innstille ved ansettelse av senterleder.
  • Innstille i vitenskapelige stillinger hvor fakultetet er ansettelsesmyndighet.
  • Ansette i vitenskapelige stillinger der fakultetet har delegert denne myndigheten til senteret.

Alle beslutninger i senterstyret treffes etter delegasjon fra og på vegne av fakultetsstyret.

§ 2.2 Sammensetning

Senterstyret ledes av senterleder med senterleders stedfortreder som nestleder, og har ni medlemmer:

  • 1 senterleder
  • 1 nestleder
  • 2 eksterne representanter for samarbeidende institusjoner, herunder andre fakulteter ved UiO
  • 1 representant for ansatte i fast vitenskapelig stilling ved senteret
  • 1 representant for ansatte i midlertidig vitenskapelig stilling ved senteret
  • 1 representant for ansatte i teknisk og administrativ stilling ved senteret
  • 2 studentrepresentanter

Utdanningsleder deltar i styremøtene med talerett, men uten stemmerett, med mindre utdanningsleder er blant de valgte medlemmene av styret. Styrets sammensetning bør speile senterets tverrfaglige profil med ansattrepresentasjon fra begge forskergrupper.

§ 3 Valg og funksjonstid

Valg- og funksjonsperioden til senterstyret er fire år for representantene for de faste vitenskapelige ansatte og de tekniske og administrative ansatte. For midlertidige vitenskapelige ansatte og for studentrepresentantene er valgperioden ett år.

De eksterne representantene for samarbeidende institusjoner, herunder andre fakulteter ved UiO, oppnevnes av dekan for fire år etter innstilling fra senterleder.

En representant eller vararepresentant fratrer hvis vedkommendes tilknytning til gruppen eller fakultetet opphører.

§ 3.1 Ansettelse av senterleder

Kunngjøring og ansettelse av senterleder foretas av fakultetsstyret selv etter innstilling fra senterstyret, i henhold til UiOs Reglement for ansettelse av ledere ved fakulteter og grunnenheter.

§ 3.2 Valg av representanter til senterstyret

Valg av representanter fra de ulike gruppene skjer på grunnlag av universitetets valgregler. Senterstyret kan vedta at valget for bestemte grupper kan avholdes som urnevalg eller postvalg. Studentenes representanter kan velges i valgmøte.

Senterleder og nestleder er i kraft av sine roller medlem av styret. Hvis nestleder allerede er innvalgt i styret, trer første vararepresentant for de faste vitenskapelige inn som fast medlem.

§ 4 Senterleder

Senterlederen er senterets øverste leder og leder senterets virksomhet innenfor rammer satt av senterets formål, universitetsstyret, fakultetets planer og instrukser fra dekan og gjennom vedtak fattet i senterstyret. Senterleder har overordnet ansvar og myndighet med hensyn til alle oppgaver som ikke eksplisitt er tillagt senterstyrets myndighetsområde, og har generell fullmakt til å avgjøre løpende enkeltsaker.

Senterleder er leder av senterstyret. Senterlederen har ansvar for å utarbeide saksframlegg med forslag til vedtak i de sakene som ligger under senterstyrets myndighetsområde (jf. § 2). Senterleder har ansvar for å iverksette de vedtak som fattes av senterstyret.

Senterlederen har et overordnet ansvar for utadrettet nettverksbygging, informasjon og kontakt med eksterne samarbeidspartnere.

Senterlederen er ansvarlig for senterets oppfølging av Kvalitetssystem for utdanningsvirksomheten ved UiO. Senterlederen har ansvar for at det blir holdt løpende oversikt over hvem som utøver rollene i kvalitetssystemet.

Senterlederen oppnevner programledere og medlemmer av programråd.

Senterlederen utpeker en utdanningsleder.

Senterlederen utøver sitt ansvar blant annet gjennom å delegere myndighet innenfor eget fullmaktsområde til nestleder, utdanningsleder, kontorsjef og eventuelle andre som senterleder velger å delegere slik myndighet.

Senterlederen kan pålegges oppgaver for fakultetet.

§ 5 Nestleder – Stedfortreder for senterleder

Nestlederen utpekes blant de faste vitenskapelige ansatte av senterleder.

Nestlederen er stedfortreder for senterleder og overtar senterlederens oppgaver og myndighet når denne har lengre fravær. Vedkommende er nestleder i senterstyret, og har utover dette nærmere definerte lederfunksjoner og arbeidsoppgaver på delegasjon fra senterleder.

§ 6 Råd

Grunnenheter som ikke har et styre, skal ifølge Normalregler for institutter etablere et rådgivende organ, et råd.

Senteret har et styre.

§ 7 Programråd for studieprogrammer

Senteret har programråd for alle studieprogrammer som leder fram til grad. Programrådene er delegert det koordinerende ansvaret for sine studietilbud, jf. Kvalitetssystem for utdanningsvirksomheten ved UiO.

Programrådene selv skal behandle de faglige rammene, viktige prioriteringer og opplegg for kvalitetssikring og kvalitetsutvikling av programmene. Utover dette kan programrådene delegere sine oppgaver til programleder. Avgjørelser om den løpende drift skal delegeres til programleder.

Programrådene skal settes sammen slik at det avspeiler de fagmiljøene som deltar i programmet, og sikrer studentene representasjon.

Enheten som er ansvarlig for et program, er programeier, og senterleder oppnevner programråd og programleder.

Programråd på grunnenhetsnivå rapporterer gjennom senterleder/utdanningsleder til dekanen.

§ 8 Innstillingsutvalget

Senteret kan etablere et eget innstillingsutvalg for behandling av de vitenskapelige stillinger som fakultetet har ansettelsesmyndigheten for.

Innstillingsutvalget skal ha følgende sammensetning:

  • Senterleder
  • To vitenskapelige ansatte
  • En teknisk-administrativ ansatt
  • En student

§ 9 Administrativ leder

Administrativ leder ivaretar ledelsen av senterets administrative og forvaltningsmessige arbeid i samråd med og på delegasjon fra senterlederen.

Administrativ leder er sekretær for senterstyret og innstillingsutvalget.

Ikrafttreden

Dette reglement trer i kraft 1.1.2024

Publisert 12. okt. 2010 14:16 - Sist endret 4. jan. 2024 18:39