Protokoll fra programrådsmøte 18.06.2020

Tilstede: Elin Allern, Tobias Bach, Karin Dokken, Staffan Kumlin, Raino Malnes, Elisabeth Bakke

Fra administrasjonen: Elin Arntzen (MA STV), Thea Høiland (PECOS)

Studentrepresentanter: Robin Jacob Espeland (PECOS), Sigve Chrisander Iversen (BA STV), Mette Undheim Sandstad 

Observatør: Sverke Saxegaard, Nazaneen Saie Nasab, Eivor Vold Skjelbostad, Sjur Emilio Hesthammer (vikarierende møteleder og sekretær)

Forfall: Bjørn Høyland, Elin Nilsen (BA STV, sekretær), Henrik Vincent Fiske Vassal (MA STV)

 

Grunnet undervisningsleders fravær blir kun første orienteringssak (20/20) tatt opp til diskusjon. De øvrige sakene på dagsorden kan enten sendes på sirkulasjon eller flyttes til agenda for neste programrådsmøte over sommeren, om det kan vente.

 

Orienteringssak 20/20: Digital plan for høsten 2020

Bjørn Høyland skulle etter planen introdusere kort siste versjon av planen for undervisning til høsten. I hans fravær ble denne saken kun diskutert på bakgrunn av sakspapirene som programrådets medlemmer har lest i forkant.

En foreløpig oversikt for undervisning som kan foregå fysisk på masterprogram ble presentert av administrasjonen. Dette er en tentativ plan og gjennomføring av fysisk undervisning forutsetter at undervisere ønsker dette gitt de spesielle omstendigheten. 

Første år på PECOS vil bli gitt som heldigitalt undervisningstilbud. PECOS4081 (designseminar), i andre år, blir lagt opp som et fysisk og et digitalt seminar.

Det opplyses om at alle seminarledere som holder r-seminarer på masterstudiet i statsvitenskap ønsker fysiske seminarer.

Det påpekes at det er behov for løsninger for studenter som er i risikogruppe og dermed ikke kan møte i fysiske seminarer (selv om de er frivillige). Dette jobbes det videre med.

Det nevnes at på STV4020B er undervisningen lagt såpass sent i semesteret at det lettere kan legges opp til fysisk undervisning med dagens restriksjoner.  

Vitenskapelige ansatte etterspør opplæring i verktøy som benyttes for digital undervisning.  Det anerkjennes at vi i vårsemesteret har stått i en utfordrende og uventet situasjon, uten forutsetninger for å kunne planlegge en systematisk opplæring for å sikre forberedelse for et heldigitalt undervisningstilbud. Det ønskes organisert opplæring for høstsemesteret, gjerne med flere kurs.

Det nevnes at det er mulig å organisere hybrid undervisning med bruk av Zoom i fysiske seminarer. Det kan gjøres opptak, men det vil være krav vi må forholde oss til med tanke på personvern og samtykke til å være med på opptak.

Det påpekes at det må sørges for nødvendig utstyr (skjerm, mikrofon og kamera) i undervisningsrom. Det må undersøkes hvilke rom dette er tilgjengelig i og hvilke rom som mangler utstyr.

Det er et ønske om å kunne benytte seg av programvaren Opptak på undervisningsrom 847. Denne programvaren har vitenskapelige ansatte god erfaring med og er intuitiv fra et brukerperspektiv.

Studentrepresentant fra PECOS uttrykte bekymring rundt studiekvaliteten i undervisningstilbud som er lagt opp som heldigitalt og mener dette fratar studentene et tilfredsstillende undervisningstilbud. På vårsemesteret har det vært hovedvekt av studenter bosatt i Norge og det anbefales å tilby fysiske seminarer parallelt med digitalt tilbud for de som kan være tilstede.  Det er imidlertid bestemt sentralt ved UiO at PECOS skal kun tilbys heldigitalt for førsteårsstudenter, så her er det ikke handlingsrom. Studentene opplever å ikke ha blitt hørt i forkant av avgjørelsen og etterlyser å bli tatt med i slike prosesser.

Vitenskapelige opplever behov for ekstra oppfølging av studenter i digital undervisning. Det nevnes hvilke muligheter det er for kompensering av større arbeidsmengde som følge av omstendighetene. Fortrinnsvis bør dette gjelde de uten fast tilsetting. Det påpekes at det råder en dugnadsånd gitt omstendighetene, men eventuell komparasjon må avklares.

Programrådet støtter bruken av fakultetets kollokviefadderordning som i ivaretar behov for faglig-sosiale møtepunkter for førsteårsstudenter på laveregradsstudier, hhv. bachelor i statsvitenskap, internasjonale studier, offentlig administrasjon og ledelse samt årsenheten i statsvitenskap.

Masterstudiene er ikke omfattet av kollekviefadderordning derfor støtter programrådet fysiske møtepunkt i regi av ISV for masterstudenter på første semester. Det bør legges opp til hyppige møter i begynnelsen for å sikre at nye studenter etablerer seg på universitetet. Frivillig påmelding til disse møtepunktene vil gi et inntrykk av interessen og behovet. Det ønskes tidlig informasjon om hva som forventes av vitenskapelige.

Det var flere i programrådet som støttet ideen å organisere hybridforelesninger, der fysiske forelesninger streames i sanntid eller det gjøres opptak med et tillatt antall studenter tilstede.  Det vil da være nødvendig med oppmelding eller inndeling puljevis, f.eks. etter alfabetisk orden, og en sms/epost-invitasjon sendes til puljen. Det påpekes at dette vil kreve ressurser administrativt og en må stadig ivareta smittevernhensyn under selve forelesningen (fremvise invitasjon ved oppmøte).  I tillegg vil en måtte ha en løsning for å sikre at GDPR er ivaretatt, derfor må studentene gi samtykke til opptak/streaming i påmeldingen. Programrådet er ikke entydig positive i synet på denne løsningen siden det er flere spesielle hensyn som må vurderes.

Vedlegg: Plan for digital undervisning høsten 2020

Vedlegg: Innspill fra administrasjonen.

 

Saker til eventuelt: Sensurering vår 2020

Masterkonsulent understreker at en del studenter har betydelig forsinkelse i arbeidet med masteroppgaven f.eks. grunnet utfordringer med datainnsamling. Selv om alle har fått en generell utsettelse betyr ikke dette at det løser alle utfordringer studentene har møtt på. Iblant er den reelle forsinkelsen vesentlig større.

Sensorer skal alltid vurdere kvalitet på arbeid oppimot tid og ressurser til rådighet. Det kan informeres til studenter og sensorer (sensorveiledninger) om at omstendighetene denne våren må ihensyntas under sensurering.

Forslag om å påpeke dette for sensorer og studenter støttes av programrådet.

Det ble også nevnt at det kunne vært en mulighet å opprette en mellomfrist (over sommeren) for innleveringer av oppgave. Studentrepresentant understreker er at informasjonsbehovet er stort og dette må raskt kommuniseres ut. Dette kan imidlertid oppleves som urettferdig ovenfor de studentene som har jobbet intensivt oppimot en frist.

 

Utsatt - Orienteringssak 21/20: Nytt fordypningsemne om norsk politikk

Staffan Kumlin og Tobias Bach orienterer om status på arbeidet. 

 

Utsatt - Vedtakssak 22/20 Nytt masteremne:  STV42XX - Afrikansk sikkerhetspolitikk

Foreslått emne med Karin Dokken.

Vedtak:

Vedlegg: STV42XX - Afrikansk sikkerhetspolitikk

 

Utsatt - Vedtakssak 23/20: Nytt masteremne: STV43XX - Protest and Revolution 

Foreslått emne med Neil Ketchley.

Vedtak:

Vedlegg: STV43XX - Protest and Revolution 

 

Utsatt - Vedtakssak 24/20: Nytt bacheloremne: STV12XX – Introduction to Game-theoretic Models of War

Foreslått emne med Jon Hovi 

Vedtak:

Vedlegg: STV12XX – Introduction to Game-theoretic Models of War

 

Utsatt - Diskusjonssak 25/20: Undervisningsplan V21

Istedenfor å vedta en foreløpig plan starter vi med en plan som er tom for alt annet enn det obligatoriske, og så diskuterer vi planen sammen og vedtar den endelig på neste møte. Her er den!

 

Publisert 19. aug. 2020 14:36 - Sist endret 7. mai 2024 14:40