Læringsmiljø

På vårt fakultet har studentene rett til å påvirke både undervisningens kvalitet og læringsmiljøet. Det forventes at studentene tar ansvar for sin egen læring ved å delta aktivt i undervisningen og relaterte forskningsaktiviteter. Det inkluderer å engasjere seg i faglige diskusjoner, bidra til studentdemokratiet og være bevisst sin rolle i å forme sitt eget læringsmiljø.

 

Studiedekan og SVSU

Studiedekan inviterer Studentutvalget ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SVSU) til månedlige møter for dialog om saker, høringer og innspill på fakultetsnivå som angår studentene. Faste deltakere er studiedekan, administrativ studieleder, arbeidslivskoordinator og koordinator for EILIN. Fra SVSU deltar leder og nestleder.

Studentrepresentasjon i programråd

For alle studieprogrammene på bachelor og master som leder frem til en grad, skal instituttene opprette programråd som er delegert det koordinerende ansvaret for tilbudet (ihht. administrasjonsreglementet på SV-fakultetet). Programrådet rapporterer til instituttleder. Instituttleder oppnevner programleder og medlemmer av programrådet. Programrådene skal settes sammen slik at de avspeiler de fagmiljøene som deltar i programmet og sikrer studentene representasjon.

Si fra-systemet

Si fra-systemet er en del av UiOs kvalitetssystem for utdanningsvirksomheten. Formålet er å gjøre det enklere for studentene å melde fra om forhold vedrørende læringsmiljøet som ikke fanges opp i evalueringer av emner og studieprogram.

Systemet skal sikre et forsvarlig læringsmiljø ved god saksflyt, oppfølging og rapportering av innkomne saker. Rent konkret symboliseres systemets tre digitale innmeldingslinjer med et trafikklys: rødt lys for varsling, gult lys for klage og grønt lys for positive tilbakemeldinger.

Hva kan du si fra om? 

  • Det du setter pris på og ønsker at UiO skal gjøre mer av.
  • Dårlige sider ved det fysiske eller sosiale læringsmiljøet ditt.
  • Skadelige, farlige, uetiske eller straffbare hendelser.
  • Mobbing eller seksuell trakassering.

 

Lokalt arbeidsmiljøutvalg (LAMU)

Ansvaret for det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet er et lederansvar på alle nivåer. HMS-saker skal forsøkes løst på lavest mulig nivå i linjen, for å tilstrebe lokal medvirkning fra de ansatte. Arbeidsmiljøutvalg(AMU) er partsammensatte utvalg som skal virke for gjennomføringen av et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. LAMU har samme oppgaver og beslutningsmyndighet som AMU og skal følge regelverket for arbeidsmiljøutvalg.

Oversikt over LAMU og verneombud ved SV-fakultetet

Studentaktivitet i undervisning og læring

Fakultetet satser sterkt på å utvikle og bruke mer studentaktive læringsformer i undervisningen. Vi skal ha kunnskapsbaserte, fagnære, varierte og studentaktive undervisningsformer som stimulerer studentenes nysgjerrighet, selvstendighet, initiativ og evne til kritisk tenkning. Eilerts læringsnettverk (EILIN) er ett viktig virkemiddel for å få til dette. Studentene skal utvikle ferdigheter som styrker deres faglige identitet, kompetanse og opplevelse av arbeidslivsrelevansKvalitetssystemet ved UiO ligger i grunnstrukturen av all vår undervisningsaktivitet.