Protokoll

23. april 2024, kl. 12.15-14.00, møterom 929 Eilert Sundts hus.

Instituttstyremedlemmer til stede: Thorgeir Kolshus, Theodoros Rakopoulos, Christian Krohn-Hansen, Cathrine Thorleifsson (vara for Elina Hartikainen ), Kenneth Bo Nielsen, Idunn Lüllau Holthe, Kirsten Ingeborg Greiner, Elias Strand, Espen André Tormodsrud.

Andre til stede: Guro Frostestad (sekretær).


Saker til behandling i åpent møte

Ordinære saker


V-SAK 1 Godkjenning av dagsorden

Vedtak:
Instituttstyret godkjenner innkalling og dagsorden.


V-SAK 2 Godkjenning av protokoll møte 19.03.2024

Protokoll

Vedtak:
Instituttstyret godkjenner protokollene.


V-SAK 3 Behov for ekstraordinært styremøte

Instituttstyret må vedta innstilling av kandidater til stilling som førstelektor senest 7. mai for å rekke behandling i fakultetets ansettelsesutvalg 21. mai.

Vedtak:
Instituttstyret godkjenner å avholde et ekstraordinært instituttstyremøte kl 13.00-14.00, 6. mai 2024 fysisk. Det åpnes også for deltagelse på zoom.


Orienteringssaker


O-SAK 1 Generell orientering fra instituttleder

Nytt fra personal

- Tom Bratrud har fått tilbud om, og akseptert stilling som førsteamanuensis ved Universitet i Bergen med oppstart 1. januar 2025.  

- Kevin Dornbrack begynner som stipendiat ved instituttet 24. april 2024.

- Anita Nordeide leverte sin avhandling til vurdering for graden ph.d. fredag 19. april 2024.  

Nytt fra forskning

- Theodoros Rakopoulos leverte sin søknad Citizenship by investment in Europe: The global market for passports til Norges Forskningsråds FRIPRO-utlysning fredag 12. april 2024.  

- Thomas Hylland Eriksen og Thorgeir Kolshus har tatt et initiativ til å flagge instituttets interesse inn i søknad om en sosialantrologisk Kunstig intelligens-lab, som del av UiOs profilering vis-a-vis KI-milliarden. Fakultetets interne frist for å flagge interesse er satt til 26. april 2024.

- Instituttet har havnet i kategori 51 - 100 i rangeringen QS World University Rankings by Subject 2024: Anthropology. For tre år siden var vi rangert på 24. plass. Instituttet bør vurdere hva en slik nedgang betyr, og om vi skal gjøre noen grep for å klatre i rangeringen igjen. Grunnlaget for rangeringen er bl.a. knyttet til publikasjonsproduksjon og omdømme. Det var interesse for at instituttet har en diskusjon om en omdømmestrategi på et stabsmøte i løpet av året.

Nytt fra undervisning

- UiOs studieporteføljeprosess er i gang. Prosessen er en systematisk gjennomgang av hele UiOs studieportefølje og skal komme frem til UiOs svar på regjeringens krav om kvalitet og riktig dimensjonering av studieprogrammene. Prosessen er en forberedelse til Universitetstyrets møte i september som fatter de endelige beslutningene. 

- Instituttet har sammen med institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS) søkt og fått innvilget midler til å utvikle et etterutdanningsopplegg for lærere i sosialantroplogi og sosiologi. Målet er å bedre kunnskapsgrunnlaget hos faglærerne i disse fagene på videregående skole. Det vil også gi oss kunnskap om hvordan undervisningen i dette faget foregår. Det skal opprettes et begrepsbibliotek som forklarer sentrale begrep i fagene. Det vil også arbeides med å knytte lærerne tettere til oss og organisasjonene.

- Rektoratets forslag for ny økonomisk insentivordning er at kun følgende skal gi ekstra uttelling; studiepoeng, gjennomføring av grad på normert tid og disputaser, i tillegg til innvilgede EU-prosjekter. Publikasjonspoeng er blant insentivene som er fjernet, og det er tvilsomt om UiO vil erstatte dette lokalt.  


Eventuelt 

- Det ble ytret et ønske om å diskutere og vedta instituttets holdning til midlertidige ansattes tilgang til å søke prosjektmidler. Dette vil komme opp som diskusjonssak på neste ordinære instituttstyremøte 21. mai.  

Publisert 24. apr. 2024 11:52 - Sist endret 24. apr. 2024 11:52