Programrådsmøte 15.juni 2017 - Referat

Til stede: Fulvio castellacci, Tone Druglitrø, Taran Tune, Magnus Gulbrandsen, studentrepresentanter.

ORIENTERINGSSAKER

O-sak 1: Ny masterkoordinator fra 3.august 2017: Tone Druglitrø

O-sak 2: Antall søknader til TIK og ESST 2017: 409.

O-sak 3: Plan for TIK4001 høsten 2017

Referat: Programleder orienterte kort om de ulike modulene. Opplegget blir i stor grad likt som i fjor, men med noen nye modulkoordinatorer. Nye obligatoriske aktiviteter igangsettes i modul 1 og 4, som tidligere vedtatt i programrådet. Studentene foreslår veiledende karakter på essayene i modul 2 og 3.

 

VEDTAKSSAKER

V-sak 1: Ny vurderingsform og obligatorisk aktivitet på TIK4011 & TIK4021

Vedtak:

Obligatorisk aktivitet: Studentene må gjøre minst ett gruppearbeid/en kort skriftlig individuell innlevering i hver modul i emnet. Modulkoordinator bestemmer om det blir gruppearbeid eller skriftlig innlevering.

Vurderingsform: Hjemmeeksamen, 1 uke. Eksamensoppgaven skal dekke flere av temaene som tas opp i emnet. Emneansvarlig bestemmer om det skal gis kun langsvarsoppgave (essay), eller langsvarsoppgave og korte spørsmål. Hvis emneansvarlig velger kun langsvarsoppgave, skal det gis minst fire alternative oppgaver.

Referat: Programleder orienterte om hvorfor man ønsker å innføre obligatoriske aktiviteter. TIK ønsker å oppfordre studentene til å delta i undervisningen i hele emnet, ikke bare utvalgte deler. Både fordi man oppfordrer studentene til å delta på forelesning og dermed bidra til diskusjoner m.m, og fordi studentene oppfordres til å lære seg pensum i alle modulene.

Studentene stilte spørsmål ved om modulkoordinatorene bør få velge mellom gruppe- eller skriftlige oppgaver selv, eller om det bør være forhåndsbestemt. Noen opplever at skriftlige arbeider er mest lærerikt. Andre mener at det er fornuftig å lære muntlig aktivitet, gruppesamarbeid osv. Programrådet ønsker at formuleringen i vedtaket skal være fleksibel, og åpne for at emne- og modulkoordinator kan velge de obligatoriske aktivitetene som passer best i emnet til enhver tid.

Studentene hadde god erfaring med eksamensoppgaven i innovasjonsstudier, og likte kombinasjonen av kort- og langsvar. Ønsker mindre spissede oppgaver i STS, og flere alternative oppgaver. Studentene oppfordrer til kombinasjons av kortsvar- og langsvarsoppgaver.

V-sak 2: Årsrapport for studieprogrammene ESST og TIK 2016.

Last ned rapport.

Fakultetet vedtok i 2016 at alle enhetene må levere årsrapporter for studieprogrammene til fakultetet. Vedtaksforslag: Rapporten vedtas.

Vedtak: Vedtatt.

 

DISKUSJONSSAKER

D-sak 1: Evaluering av vårens undervisning

TIK4040, TIK4021, TIK4011 (Grunnet lav svarprosent er ikke rapport vedlagt. Ettersendes hvis nok svar oppnås innen møtet).

Referat: Programrådet diskuterer kun TIK4021 og TIK4040 på dette møtet fordi det kun er innovasjonsstudenter tilstede.

TIK4040

Studentene ønsker mer generell informasjon om å skrive masteroppgave. Hva er godt research design, hvordan lage gode forskningsspørsmål, osv? TIK4040 kommer litt sent for ESST, og litt tidlig for TIK. Da er det vanskelig å få så mye som mulig ut av seminarene.

Burde prosjektene være mer delaktige i å oppfordre studentene til å skrive oppgave innenfor deres tema? Kanskje. Men studentene ønsker også å velge fritt. I tillegg kan det være avskrekkende for studentene å prøve å delta i et prosjekt.

Bør være tydeligere på forhånd hva som skal skje i seminarene. Presentasjonene av prosjekter kan gjerne komme i desember etter eksamen. Foreleserne i TIK4001 kan oppfordres til å presentere sitt prosjekt (hvis de arbeider på et prosjekt som vil knytte seg til studenter).

TIK4021 og TIk4011

Litt fragmentert I TIK4021. Studentene vil gjerne lære mer om debattene i fagfeltet. Hvor er fronten akkurat nå? Studentene ønsker også en pensumliste delt i obligatorisk, prioritert og valgfritt pensum ("ABC-liste").

Annet: Det har vært litt vanskelig å kombinere kvantitativ metode-emnet med TIKs emner. Studiekonsulenten tar dette til etterretning og tar opp saken med ISS.

D-sak 2: Endre undervisningsspråk på TIK og ESST?

Dekanen på SV-fakultetet har foreslått at vi endrer undervisningsspråk til engelsk på både TIK- og ESST-programmet, og dermed åpner for internasjonale søkere. Programleder orienterer.

Referat: Dette er i tråd med fakultetets ønsker om internasjonalisering av studier. TIK vil kunne få flere søkere, og dermed bedre søkere (bedre karaktersnitt). Programleder er positiv, men ønsker innspill fra rådet på negative og positive sider ved dette.

Negativt: Opptaket tar mer tid. Internasjonale studenter trenger mer oppfølging. Vi vil trenger flere administrative ressurser - vil fakultetet bidra med ressurser? Vil det gjøre det vanskelig å undervise om spesifikke norske temaer, f.eks norsk historie/politikk?

Positivt: Det vil bli flere søkere, bedre søkere, og en mer variert studentmasse. Det kan være positivt også for norske studenter å ha en engelskspråklig master, med tanke på arbeidslivets behov. Samtidig kan det gjøre at enkelte søkere faller fra fordi de ikke ønsker engelsk som undervisningsspråk.

Studiekonsulenten må sjekke om det er mulig å ha en kvote for internasjonale søkere/norske søkere. Programleder/studiekonsulent må sjekke om fakultetet er interesserte i å bidra med ressurser hvis vi endrer språk til engelsk - eventuelt sjekke om dette gir uttelling i fakultetets fordelingsmodell.

Til neste gang skal studiekonsulent/programrådsleder ha mer informasjon om ressurssituasjonen.

PS: Kan vi markedsføre oss bedre mot de internasjonale ESST-studentene? Studiekonsulent undersøker hvordan dette kan gjøres.

 

D-sak 3: Utveksling for TIK-studenter

Programrådsleder orienterer.

Referat: ESST-studentene har hatt noen negative opplevelser på utveksling. Dette er trist og problematisk. TIK ønsker å arbeide for å forbedre denne situasjonen. (tilby veiledning på TIK til utreisende, prioritere de avtalene som fungerer).

TIK ønsker også å lage utvekslingsavtaler for TIK-programmet. Her må målet være å kun gjøre avtaler med universitetet vi kjenner og som har masterprogrammer som kan passe overens med vårt. Fulvio foreslår i utgangspunktet Lund og Aalborg. Magnus og Kristin skal komme med innspill.

Studentene er veldig positive til utveksling på TIK, og tror at 2.semester vil passe best.

Magnus mener at vi må vurdere oppbygningen vår. Passer vårsemesteret overens med opplegget i de aktuelle internasjonale universitetene?

Forskningsgruppelederne må komme med innspill til Fulvio og Lene, som deretter vurderer strukturen og eventuelt tar første kontakt.

Vi fortsetter diskusjonen neste gang.

 

D-sak 3: Eget metodeemne på TIK (forslag fra forrige møte)

Programrådsleder orienterer om mulighetene.

Referat: Studentene synes ikke samfunnsgeografi-emnet i kvalitativ metode er så relevant. for dem Eventuelt ønsker de at TIKs forelesere er mer involverte i SGO-emnet. De ønsker undervisning om casestudier, og om metodebruk i STS- og innovasjonsfeltene. Noe på SGO fungerer fint, f.eks undervisninga om intervju.

Konklusjon: TIK ønsker å ha et eget metodeemne, men har ikke ressurser til det. Vi bør ha kontakt med SGO hvert år og minne den om TIK-studentenes nærvær - eller sikre oss at noen på SGO minner den emneansvarlige i SGO4010 om dette hvert år.

Studiekonsulenten kan undersøke igjen om det finnes andre kurs studentene kan ta på SV, HF og UV som er mer relevante.

Forslag fra Magnus

2.sem: 20 SP teorikurs og 10 SP TIK4040. Da kunne TIK4040 være et metodekurs. ESST-studentene måtte hatt en kortere masteroppgave på kun 30 SP på høsten. Da kunne metodemodulen fra høstsemesteret blitt utvida og blitt det nye TIK4040. Teorikursene i praksis allerede 20 SP i arbeidsmengde.

 

 

Publisert 10. apr. 2017 10:56 - Sist endret 26. feb. 2024 07:33