Appendiks 3


Appendiks 3

Undersøkelsene som ligger til grunn for rapporten

Resultatene som er lagt fram i denne rapporten er hentet fra en rekke landsomfattende intervju- og spørreundersøkelser, representative for den stemmeberettigede befolkningen (med unntak av de aller eldste) på det tidspunktet de ble gjennomført. Det dreier seg om følgende undersøkelser:

  • Valgundersøkelsen 1969.
  • Likhetsundersøkelsen 1980.
  • Valgundersøkelsen 1981.
  • Valgundersøkelsen 1989.
  • Medborgerundersøkelsen 1990.
  • Medborgerundersøkelsen 2001.

Hovedmaterialet er medborgerundersøkelsen 2001, som sammenliknes i noen detalj med valgundersøkelsen 1969. De mellomliggende undersøkelsene er brukt for å beskrive endringene i den politiske deltakelsen ved hjelp av sjekkpunkter omtrent hver tiår.

Det er ikke mulig på relativt begrenset plass å drøfte representativiteten og kvaliteten på alle disse undersøkelsene, eller å gjengi intervjuskjemaene for dem. Nedenfor følger henvisninger til rapportene som viser hvordan den enkelte undersøkelse er gjennomført og hvor godt den kan sies å gi et bilde av befolkningen som helhet.

Valgundersøkelsen i 1969 er beskrevet og vurdert i Valgundersøkelsene i Norge 1965-1969-1973: Utvalg, intervjuing, bortfall og representativitet av Ragnar Waldahl, Eivind Stø og Willy Martinussen, Institutt for samfunnsforskning, Oslo, 1974. Intervjuingen ble gjennomført av Norsk Gallup Institutt A/S.

De senere valgundersøkelsene (undersøkelse 3 og 4) er gjennomført av Statistisk Sentralbyrå. Valgundersøkelsen i 1981 er beskrevet i publikasjonen Stortingsvalget 1981, Hefte II (NOS B 297), Statistisk Sentralbyrå. Valgundersøkelsen i 1989 er gjort rede for i Endring og kontinuitet. Stortingsvalget 1989 (SØS 74, 1990, Statistisk Sentralbyrå.

Likhetsundersøkelsen 1980 er også gjennomført av Statistisk Sentralbyrå, og er dokumentert i Lingsom, Susan 1981: Sluttrapport: Undersøkelse om arbeid, velferd og likestilling, Interne notater 81/1, Statistisk Sentralbyrå.

Medborgerundersøkelsen 1990 er gjennomført av Statistisk Sentralbyrå, og er ikke dokumentert i noen egen publikasjon. Det er en landsomfattende undersøkelse av norske kvinner og menn mellom 18 og 80 år, og ble gjennomført ved personlige intervjuer med i alt 1773 personer i 1990. Det er ingen nevneverdige skjevheter i utvalget sammenliknet med befolkningen. Intervjuene tok i gjennomsnitt vel en time, og spørsmålene dreide seg i hovedsak om den spurtes velferdsmessige situasjon, og hans eller hennes holdninger til og deltakelse i samfunnsliv og politikk. Statistisk Sentralbyrå hadde også en sentral rolle i utformingen av intervjuspørsmålene, og sto for så vel trekking av utvalget som selve intervjuingen, som ble utført av deres erfarne intervjuerstab.

Medborgerundersøkelsen 2001 er gjennomført av Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD), med Markeds- og mediainstituttet som utførende organ. Det er gjort rede for gjennomføringen av denne i et notat fra NSD merket KKS/030901 med tittelen Fråfallsanalyse for Medborgarundersøking 2001.

I alle disse undersøkelsesrapportene er representativiteten vurdert, og funnet tilfredsstillende. Dette er gjort ved å sammenlikne fordelingen på variable i utvalgene med den tilsvarende fordelingen i den voksne befolkningen, på viktige punkter hvor det finnes opplysninger om denne (alder, kjønn, fylke osv.). Videre har en undersøkt om de som ikke har avgitt svar (men skulle ha gjort det) skiller seg fra de som ble undersøkt i det enkelte tilfelle. Utvalget skiller seg fra universet i to tilfeller. I likhetsundersøkelsen 1980 er kvinner svakt overrepresentert, og i medborgerundersøkelsen 2001 er gamle kvinner underrepresentert og personer med høyere utdanning noe overrepresentert. Vekting av materialet for å veie opp for dette viser at disse skjevhetene ikke spiller noen rolle for de resultatene som legges fram i denne rapporten.


Publisert 25. nov. 2010 13:52