Innkalling til møte i Programrådet for ph.d.-programmet torsdag 18. april 2024

Møtet finner sted i møterom Fakultetsstyrerommet kl. 12:15-14:00.

Merknader til innkallingen.
Godkjenning av dagsorden.
Saker til eventuelt.
 

Vedtakssaker

1. Søknad om endring av studiesplan for PHD-ANTHUS

Sosialantropoligisk institutt (SAI) har hatt en Horsont 2020 finansiert fellesgrad med oppstart 1. januar 2018. En fellesgrad er den mest integrerte form for internasjonalt samarbeid om studier. Dette innebærer at to eller flere institusjoner sammen eier et studieprogram og den tilhørende graden.

En klausul i avtalen gjør at SAI og Aarhus Universitet ansatt to nye stipendiater på prosjektet i år. Disse blir de siste kandidatene som skal tas opp på programmet PHD-ANTHUS. Fordi de andre kandiatene ble tatt opp i 2018 finnes ikke lengre emneporteføljen med emner de tok og SAI ber derfor om at studieplanen for PHD-ANTHUS endres. 

Forslag til vedtak: Programrådet godkjenner ny utdanningsplan for PHD-ANTHUS kandidater som har UiO som primærinstitusjon.

Vedlegg:
Søknad fra Sosialantropoligisk institutt (SAI)
Forslag til ny utdanningsplan for PHD-ANTHUS

 

2. Endring av søknadsfrister

Institutt for statsvitenskap, Psykologisk institutt, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Økonomisk institutt, Sosialantropologisk institutt, samt TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur fremmer forslag om endring av søknadsfrister for kandidater med ekstern arbeidsgiver. 

  • Søknadsfristene i dag: 1. februar og 1. september.
  • Søknadsfristene ønskes endret til: 1. mai og 1. november for alle retninger med unntak av Økonomisk institutt.

Økonomisk institutt ønsker kun å ha søknadsfrist 1. mai. 
 

Forslag til vedtak: Søknadsfristene endres med virkning fra 1. august 2024. Institutt for statsvitenskap, Psykologisk institutt, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Sosialantropologisk institutt, samt TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur får søknadsfrister 1. mai og 1. november. Økonomisk institutt får søknadsfrist 1. mai. 
 

Vedlegg: Saksnotat fra Institutt for statsvitenskap, Psykologisk institutt, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Økonomisk institutt, Sosialantropologisk institutt, samt TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur.

 

3. Endring i programbeskrivelsen

I programrådsmøtet 1. februar 2024 ble selvplagiat diskutert. Det var enighet i Programrådet  om at ph.d.-kandidater skal kunne gjenbruke egne tekster fra emner i doktorgradsavhandlingen uten å oppgi dette som kilder uten at det er selvplagiat.

 

Forslag til vedtak:

Følgende avsnitt legges inn i programbeskrivelsen punkt 4.1: 

“Tekst fra kandidatens egne eksamener og innleveringer kan gjenbrukes i avhandlingen uten å oppgi dette som kilder dersom arbeidet har inngått i kandidatens opplæringsdel i ph.d.-programmet. 

Mistanke om fusk i doktorgradsavhandlingen behandles som mistanke om vitenskapelig uredelighet.” 

Vedlegg: 

Forslag til endring i programbeskrivelse

 

Diskusjonssak

4. Fremdriftsrapportering 2023

Studieretningene deler erfaringer om fremdriftsrapporteringen ved egen studieretning. 

I 2022 ble det bestemt at det i fremdriftsrapportene skal spørre om kandidaten har søkt om og mottatt nødvendige godkjenninger. Opplever Programrådet at dette sjekkpunktet fungerer etter hensikten? Er det andre ting som fremkommer i fremdriftsrapportene som Programrådet ønsker å gripe fatt i?

Vedlegg:
Framdriftsrapporter for 2023 for Økonomisk institutt, TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur, Sosialantropologisk institutt, Institutt for statsvitenskap, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi og Psykologisk institutt.

Orienteringssaker 

 

5. Nedleggelse av PHD-ANTHUS

Sosialantropologisk institutt (SAI) har hatt en Horsont 2020, Marie Skłodowska-Curie ITN fellesgrad (Anthusia) med finansiering fra 01.01.2018 til 31.12.2022, (grant agreement no. 764546).  Til sammen 18 ph.d.-kandidater har vært tatt opp i prosjektet som har vært et samarbeid mellom Aarhus Universitet, University of Edinburgh, University of Leuven og Universitetet i Oslo.   Institusjonene har gått sammen om et studieprogram og sammen tildelt vitnemål. Finansieringen er utløpt og Det samfunnsvitenskapelige fakultet ber derfor Universitetsstyret om at graden legges ned.

 

6. Skattefradrag ved doktormiddag

Skattefradrag for utgifter i forbindelse med doktorgrad er fjernet fra inntektsåret 2023. Endringen gjelder for kostnader i 2023 eller senere.

Fakultetet kan ikke pålegge kandidater ekstra kostnader, og kan derfor ikke pålegge kandidater å arrangere doktormiddag.

Fakultetet har derfor gjort det tydelig på nettsiden at vi ikke har noen krav til at kandidaten arrangerer doktormiddag. På websiden står det nå "En eventuell doktormiddag etter disputasen er et frivillig privat arrangement i regi av kandidaten. Fakultetet har ingen forventninger verken til at det avholdes en doktormiddag eller at opponenter, komitéleder eller disputasleder deltar på denne middagen. Men dersom du velger å avslutte disputasdagen med en doktormiddag kan følgende tips være til nytte." 

Vedlegg: 

Lenke til nettsiden om doktormiddag

 

 

 

Lars Tjelta Westlye
leder av Programrådet                                             Ingebjørg Hovde
                                                                                sekretær for Programrådet

Publisert 8. apr. 2024 16:00 - Sist endret 9. juni 2024 13:38