Protokoll fra møte i ARENAs styre

Møtet ble satt 23. november 2015, kl. 15.30, Johan P. Olsens rom, ARENA, Sognsveien 68, og hevet kl. 17.00.

Godkjent på styremøtet 23. mai 2016

Til stede fra styret:
Tor Saglie (leder)
Inger Johanne Sand
Steinar Stjernø
John Erik Fossum (ansattrepresentant)
Cathrine Holst (ansattrepresentant)

Forfall:
Carlo Thomsen

Til stede fra ARENA:
Erik Oddvar Eriksen (senterleder)
Ida Hjelmesæth (administrativ leder)

Ordinære saker

V-SAK 1 Godkjenning av dagsorden

Vedtak: Innkalling og dagsorden godkjennes.

          
V-SAK 2 Godkjenning av protokoll fra styremøtet 19. mai 2015

Ingen merknader. Vedtak: Protokollen godkjennes.

Saksdokumenter:

Protokoll fra styremøtet 19. mai 2015
          

Orienteringssaker

O-SAK 1 Hva skjer ved ARENA?

Senterleder orienterte om aktivitetene og situasjonen ved senteret, med hovedvekt på søknadsprosesser og status for disse. Det intensive arbeidet med utarbeidelse av prosjektsøknader har så langt resultert i innvilgelse av et stort prosjekt med oppstart i 2016; koordinatorsøknaden om GLOBUS-prosjektet til EUs Horisont 2020. Senterleder informerer kort om prosjektet. Videre ventes svar på Forskningsrådets FRIPRO Toppforsk-utlysning i januar 2016,og to søknader til Forskningsrådets DEMOS-utlysning før den tid. Søknaden om Advanced Grant til Det europeiske forskningsrådet ERC er også fortsatt uavklart. Videre har senteret sendt søknad om koordinator-prosjekt til UiOs Norden-satsing, og vil sende ny revidert søknad av PLATO til Marie Sklodowska-Curie utlysningen i januar 2016. Det informeres også om det videre arbeidet med SFF-søknaden, som var tema på eget stabsseminar i juni og ved intern workshop i oktober. For øvrig informerer senterleder om løpende mindre prosjekter som Bratislava-samarbeidet og ERASMUS-nettverkene, samt det generelt noe større fraværet i staben enn normalt i høst, med bakgrunn i utenlandsopphold og foreldrepermisjoner. Samtidig vises det til fortsatt høyt aktivitetsnivå i stabens reise- og utadrettede virksomhet, eksemplifisert i turer til London og Oxford i forbindelse med boken 'The European Union's non-members: Independence under hegemony?' og lanseringseventen hos Cappelen Damm. Styret anerkjente det fortsatt høye aktivitetsnivået, og tok ellers senterleders utgreiing til orientering.

          
O-SAK 2 Status oppfølging årsplan 2015

Styret diskuterer i hovedsak søknadsstatus og evalueringskriterier, og spør om bruk av ekstern hjelp i søknadsskriving. Senterleder beskriver hvordan ARENA tilstreber kvalitetssikring av søknadsarbeidet. Evalueringskriterier og relevanskriteriet diskuteres. Styret bringer opp flyktningekrisen. Det diskuteres muligheter for å vurdere søknad i samarbeid med andre miljøer, rettslig samarbeid, under Europa i endring-programmet når EuroDiv avsluttes. Diskusjonen fortsetter under V-sak 4.

Styret tar status for oppfølging av årsplanen til orientering.

Saksdokumenter:

Oppfølging ARENAs årsplan 2015
          
O-SAK 3 Personalsaker

Styret tok notatet om personalsaker til orientering. Saksdokumentet er unntatt offentligheten, jfr. Offentlighetsloven § 25.

          
O-SAK 4 Øvrige orienteringssaker

Styret anerkjente det fortsatt høye aktivitetsnivået ved enheten og tok for øvrig notatet om orienteringssaker til orientering.

Saksdokumenter:

Øvrige orienteringssaker
          

Ordinære saker

V-SAK 3 Budsjett 2016 og langtidsprognose

Senterleder og administrativ leder beskriver den økonomiske situasjonen ved senteret som stabil, og det understrekes at målet om å isolert sett gå i 0 ved årsslutt ser ut til å bli nådd, med referanse til pålegg fra fakultetet tidligere i år. Med et nytt innvilget prosjekt, har de tidligere estimerte inntektene i budsjettet i stor grad blitt erstattet med faktiske inntekter, og i tillegg er senteret optimistisk hva gjelder tilslag på flere nye prosjekter med oppstart i 2016. ARENA beskriver derfor årsbudsjettet som svært realistisk og muligens noe konservativt. Det påpekes at ved ytterligere tilslag på eksterne midler, vil budsjettet bli justert tilsvarende.

Styret godkjenner budsjettforslaget for 2016 og tar langtidsprognosen til orientering.

Saksdokumenter:

Budsjettforslag
          
V-SAK 4 ARENAs årsplan for 2016

Styret diskuterer innholdet i årsplanen og konkluderer med at det savnes noe proaktivitet, herunder å ta initiativ mot større programmer, som eksempelvis arbeid frem mot avslutningen av EuroDiv under NFRs Europa i endring-program. Styret ber om utarbeidelse av et refleksjonsnotat som beskriver områdene det er forsket på hittil samt nye definerte fokusområder, på en måte som vil tydeliggjøre hvordan senteret går videre. Hvordan mener ARENA nye utfordringer kan møtes? Bakgrunnen for diskusjonen springer ut fra flyktningekrisen og terroren i Europa, og samspillet mellom den politiske ordenen, rettspolitiske utfordringer og krisens karakter blir etterspurt.

Styret godkjenner forslaget til ARENAs årsplan for 2016, med følgende tilføyelse:

Styret ber administrasjonen vurdere om og i hvilken grad ARENA bør utvikle kompetanse på de utfordringer som flyktningekrisen og terroren innebærer for EU og landene i Europa.

Saksdokumenter:

Forslag til årsplan 2016
          
V-SAK 5 Forslag til endringer i styrevedtektene for ARENA: Styrets sammensetning

Vedtak: Styret innstiller at fakultetsstyret foreslår for universitetsstyret at ARENAs vedtekter endres i henhold til forslag.

Saksdokumenter:

Forslag til endringer i vedtekter for ARENAs styre
          
V-SAK 6 Møteplan 2016

Vedtak: Styret vedtar den fremlagte møteplanen for 2016.

          
V-SAK 7 Eventuelt

Ingen saker under eventuelt.

          
Publisert 13. mai 2016 14:02 - Sist endret 11. nov. 2016 14:23