Protokoll fra møte i ARENAs styre

Møtet ble satt 23. mai 2016 kl. 15.30, Johan P. Olsens rom, ARENA, Sognsveien 68, og hevet kl. 17.00.

Tilstede fra styret:

Magnus Gulbrandsen (styreleder)

Steinar Stjernø

Asbjørn Seim

Ingvild Marheim Larsen

Marit Eldholm (ansattrepresentant)

Johanne Døhlie Saltnes (ansattrepresentant)

Tilstede fra ARENA:

Erik Oddvar Eriksen (senterleder)

Ida Hjelmesæth (administrativ leder)

Ordinære saker

V-SAK 1: Godkjenning av dagsorden

Vedtak: Innkalling og dagsorden godkjennes.

V-SAK 2: Godkjenning av protokoll fra styremøtet 23. november 2015

Vedtak: Protokollen godkjennes.

Saksdokumenter:

Protokoll fra styremøtet 23. november 2015

Orienteringssaker

O-SAK 1: Hva skjer ved ARENA?

Senterleder Erik Oddvar Eriksen orienterte om aktiviteter og situasjonen ved senteret. Status for arbeidet med et refleksjonsnotat som ARENAs tilsvar på utfordringene i Europa ble fremlagt. Dette følger etter styrets oppfordring under diskusjon av årsplanen for 2016 på styremøtet i november 2015. Det ble referert fra møte i februar der senterets gruppeledere møttes for å diskutere saken. Selve notatet er ikke ferdigstilt. Styret ønsker en gjennomgang av dette på neste styremøte. Deretter informerte senterleder om oppstart av GLOBUS-prosjektet (EU H2020) med planlagt kick-off-konferanse i juni der Nancy Fraser er hovedtaler. Videre ble styret informert om tilslag på de nye prosjektene REFLEX (NFR toppforsk), EUREX (NFR Demos), PLATO (EU H2020), og mindre prosjekter som finansiering fra UD til forskningsformidling og støtte fra NFR til gjeninnsending av ERC-søknader. Det ble videre informert om avslag på ARENAs SFF-søknad, og CO-GOV-søknaden til Demos-utlysningen, samt orientert om status for søknader der status er uavklart og fremtidig søknadsarbeid. ARENA planlegger søknader til Det europeiske forskningsråds Advanced Grant utlysning høsten 2016 for to, muligens tre prosjekter, samt søknad til UiO:Norden-satsningen i august. Styreleder spør hvordan de nye prosjektene faglig passer inn i helheten, og det beskrives hvordan disse passer inn i og samtidig faglig og teoretisk utfordrer og bringer forskningen videre. Det vises til at PLATO innebærer en ny dimensjon med undervisning av PhD-kandidater i nettverket ARENA skal koordinere fra 2017.

Styret tok senterleders ugreiing til orientering.

O-SAK 2: Status oppfølging årsplan 2016

Styret diskuterer senterets publikasjonsrater og ber om spesifisert oversikt over nye prosjekter hva gjelder størrelsesorden og tilhørende årsverk. Det diskuteres hvilke prioriteringer i årsplanen som er viktigst, og hva dokumentet skal brukes til. Er årsplanen å forstå som et administrativt redskap for å sørge for at ting blir gjort? Det påpekes at årsplanen bør fungere som et strategisk styrende dokument. Det foreslås å trekke ut punkter slik at det er tydeligere belegg for prioriteringer. Det poengteres videre at det er innsiktsgivende for styret å kunne påvirke når det fremkommer av oppfølgingsdokumentet at oppgaver ikke er blitt prioritert. Styret opplever bruken av forkortelser i dokumentet som uklar, og ber om en liste over akronymer.

Styret tok for øvrig oppfølgingen av årsplanen til orientering.

Saksdokumenter:

Oppfølging ARENAs årsplan 2016

O-SAK 3: Regnskap per april 2016 og oppdatert prognose

Senterleder og administrativ leder beskriver den økonomiske situasjonen som stabil. Etter flere år med utfordringer, har ARENA lykkes i å nå målsetningen om å isolert sett gå i balanse i 2015. Flere års intensivt søknadsarbeid har videre resultert i tilslag på en rekke nye prosjekter som sikrer nødvendig finansiering for å opprettholde senterets aktivitetsnivå i de nærmeste årene. Størrelsesordenen på nye prosjekter vil bety økt aktivitetsnivå i årene som kommer.

Styret diskuterer utviklingen og sårbarheten i ekstern finansiering, der langsiktighet er et viktig aspekt. Det påpekes at de nye prosjektene er av fire- og femårs varighet. Senterleder understreker at ARENA ikke skal løpe etter penger, men at finansieringsarbeidet heller styres av faglige føringer. ARENA skal drive empirisk orientert, teoribasert grunnforskning.

Styret berømmer ARENA for å ha lykkes i å operere med en modell som ser virksomheten under ett, med tanke på basis og prosjektøkonomi.

Saksdokumenter:

Oppdatert prognose

O-SAK 4: Personalsaker

Styret tok notatet om personalsaker til orientering. Saksdokumentet er unntatt offentligheten, jfr. Offentlighetslovens §25.

O-SAK 5: Øvrige orienteringssaker

Styret diskuterte ARENAs arealutfordringer, og foreslo å slå seg sammen med andre enheter, samt fortsette egen utredning med henblikk på fellesutredningen på fakultetsnivået mot UiOs Eiendomsavdeling og det private markedet. For øvrig tok styret notatet om orienteringssaker til orientering.

Saksdokumenter:

Øvrige orienteringssaker

Ordinære saker

V-SAK 3: Eventuelt

Styret stilte spørsmål om ARENAs forventninger til styret. Senterleder informerer om at det er ønskelig med strategisk faglig tenkning. Det påpekes at det er en god skikk at det fremlegges mandat om styrets rolle og arbeidsform.

Publisert 13. mai 2016 17:25 - Sist endret 6. des. 2016 11:57