Innkalling til møte i Programrådet for ph.d.-programmet torsdag 1. desember 2022

Møtet finner sted på Fakultetsstyrerommet kl. 12:15-14:00.

Merknader til innkallingen.
Godkjenning av dagsorden.
Saker til eventuelt.

Mathilde Skoie (forskningsdekan HF) og Andrea Dale Wefring (ph.d.-rådgiver HF) kommer for å fortelle om gjennomføringsstipend.

Saker fra forskningsdekanen:

Innstillinger fra bedømmelseskomiteer

  • Det hender at det står problematiske ting i bedømmelsen som bør rettes før det kommer til fakultetet.
  • Saker med gult lys/omarbeiding innen 6 måneder. Kan dere legge til en setning i oversendelsesbrevet om at dere vurerer at endringene kan fullføres innen 6 måneder (3 måneders fulltid)

Orienteringssaker

1. Fellesdelen skal prioriteres
Etter henvendelser fra ph.d.-kandidater i forrige programrådsmøte har dekanatet informert instituttlederne 13.oktober 2022 om at fakultetets fellesdel skal prioriteres foran undervisning, pliktarbeid og andre plikter ph.d.-kandidatene måtte ha. Fellesdelen pålegges våre ph.d.-kandidater og vi kan ikke stikke kjepper i hjulene for gjennomføringen ved å pålegge dem andre plikter samtidig. 

2. Fakultetets veilederseminar
Veilederseminaret høsten 2022 ble dessverre avlyst grunnet sykdom. Veilederseminar 2023 er åpnet for påmelding og gjennomføres 9. februar 2023 (norsk) og 26.oktober 2023 (engelsk)

3. Periodisk programevaluering
Takk for at dere stilte opp og møtte komiteen. Vi forventer å få rapporten tidlig i desember. Vi vil gjennomføre dialogmøter med enhetene første semester 2023.

4. Dr. philos. og personvern
Dekanen har i stabsmøtet (22.11.2022) bestemt at Det samfunnsvitenskapelige fakultet, UiO, vil avslå alle søknader om å få fremstille seg for dr.philos.-graden dersom prosjektet behandler personopplysninger og det ikke foreligger en personvernvurdering. 

Vedtakssaker
 

5. Klage på avslag på søknad om opptak på ph.d.-programmet ved Det samfunnsvitenskapelige fakultetet 

Saken er unntatt offentlighet, Forvaltningsloven §13. Saken sendes ut i FileSender.

6.  Endringer i emnebeskrivelser for SV9103 Introduction to the PhD programme, SV9104 Research Ethics, SV9106 Research Communication, SV9107 og SV9108 Philiosphy of Social Science.

En av grunntankene bak Fakultetets fellesdel var flerfaglighet. Dette har ikke vært oppgitt som læringsutbytte i emnebeskrivelsene. Følgende setning er derfor lagt inn i som et læringsutbytte i alle emnebeskrivelsene:

Students will:

  • Gain insight into the interdisciplinarity of the PhD programme and how researchers may view matters from different perspectives

Vedtaksforslag: Emnebeskrivelsene godkjennes og er gyldige fra dagens dato. 

Vedlegg, emnebeskrivelser for: 

Diskusjonssaker

7. Erfaring med hospitering ved fellesdelen

I forrige møte ble det besluttet å videreføre piloten hvor man kan meldes opp til fellesdelen selvom man ikke har fått formelt opptak ved ph.d.-programmet. I ettertid har det oppstått noen utfordringer som gjør at dette bør diskuteres på nytt. 

  • SV9103 Introduction to the PhD programme blir manges første møte med UiO, fakultetet og ph.d.-programmet
  • Alle spørsmål fra disse som hospiterer ved fellesdelen, kommer til fakultetsadministrasjonen (IT rettigheter, nøkkelkort, bibliotektilgang, emnepåmelding til instituttenes emner, personprofil, fotografering, tilganger til bla. Canvas / Studentweb)
  • Instituttene rekker ikke å on-boarde eksternfinansierte ph.d.-kandidater før de møter på fellesdelen
  • Dette blir svært ressurskrevende for fakultetsadministrasjonen da dette kommer samtidig som opptak til ph.d.-programmet og gjennomføring av fakultetets fellesdel.

Hvordan kan vi hjelpe hverandre? Rekker instituttene et møte med eksternfinansierte ph.d.-kandidater før fellesdelens oppstart? Kunne man sende ut en e-post? Kan ph.d.-administrative fra enheten delta på SV9103? Bør det begrenses slik at det kun er anledning til å ta emner uten innlevering i forkant dersom man ikke er tatt opp før 1. september / 1. februar (emnepåmeldingsfrister)?

8. Emneevalueringer for Fakultetets fellesdel høsten 2022 

Gjennomgang av emneevalueringer og tilbakemeldinger. Anbefaler programrådet endringer eller oppfølging? Det er viktig at programrådet tar eierskap til fellesemnene og bidrar til å gjøre dem relevante for egne ph.d.-kandidater.

Vedlegg: 

9. Eventuelt

Møtedatoer 2023

  • torsdag 16.02.2023
  • torsdag 27.04.2023  
  • onsdag 27.09.2023
  • torsdag 30.11.2023

Tore Nilssen
leder av Programrådet                                             Ingebjørg Hovde
                                                                                sekretær for Programrådet

Publisert 23. nov. 2022 14:15 - Sist endret 13. juni 2024 07:11