Innkalling til møte i Programrådet for ph.d.-programmet torsdag 30. november 2023

Møtet finner sted på Fakultetsstyrerommet kl. 12:15-14:00.

Merknader til innkallingen.
Godkjenning av dagsorden.
Saker til eventuelt.
 

Orienteringssak
 

1. Flytte fellesdelen på vårsemesteret

Fellesdelen vil gå i uke 10 og 11 fremover, i stedet for uke 9 og 10 fremover. Grunnen til byttet er at fellesdelen kolliderte med Åpen dag. Dette førte til at vi ikke fikk auditorium til fellesdelen. Det har vært en økning i opptak av ph.d.-kandidater som fører til at vi trenger større auditorium enn vi gjorde tidligere. 

2. Avtale med ekstern part
Avtalemalen til fakultetet har ikke vært endret eller oppdatert på mange år. Vi er i samarbeid med juristene sentralt for å oppdatere denne. Den er derfor midlertidig fjernet fra websiden, og vil bli lagt ut igjen når den er oppdatert.

3. Arbeidsgruppe SV9108
SV9108 har en lang historie. Det har alltid vært støy rundt emnet. Etter innføringen av fellesdelen har emnet fått bedre evalueringer, men det er fortsatt misnøye blandt ph.d.-kandidatene. 

Emnet har vært diskutert flere ganger tidligere i programrådet, delvis på grunn av problematiske evalueringer og delvis på grunn av den periodiske programevalueringen som ble gjennomført i desember 2022. Der var en av hovedanbefalingene til komiteen at  "The faculty should consider either to invest/commit themselves more to the Philosophy of science course or discuss thoroughly how the course can be better organised."

Emnet er multidisiplinært, og programrådet ønsker å beholde denne formen på emnet. Programrådet har derfor bedt om at det opprettes en arbeidsgruppe som reviderer emnet. Alle enhetene har spilt inn medlemmer til arbeidsgruppen, og mange ph.d.-kandidater har også meldt seg. 

Ph.d.-forskriften sier eksplisitt at ph.d.-kandidatene skal gis en innføring i vitenskapsteori. Fakultetet har forsøkt å få til dette på en god måte over lang tid uten at vi har klart å komme helt i mål. Forskningsdekanen har derfor bestemt at det må gjøres en grundigere gjennomgang enn det som er vanlig ved en emne-revisjon. Derfor har forskningsdekanen bedt Professor og tidligere forskningsdekan Tim Brennen lede emnerevisjonen. Brennen var allerede ønsket som medlem av arbeidsgruppen av Psykologisk institutt. Han er spesielt godt kvalifisert da han var forskningsdekan ved innføring av fellesdelen og kjenner emnehistorikken godt. 

Arbeidsgruppens mandat blir “The group is asked to discuss what the Philosophy of Social Science course at the Faculty of Social Sciences should contain, and how the course can be organized to make it more relevant for the PhD candidates”
 

4. Neste års møter i programråd ph.d.

1. februar 2024
18. april 2024
26. september 2024
28. november 2024

5. Ny forskningsdekan 

Lars T. Westlye overtar som forskningsdekan. Tore Nilssen fungerer som forskningsdekan frem til april 2024. 

Diskusjonssaker

6. Kursportefølje av valgfriekurs og karrierestøtte som tilbys av Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Arbeidslivskoordinator Barbro Kolbjørnsrud innleder

Oppfølging fra den periodiske programevalueringen, der det ble påpekt at ph.d.-kandidatene ikke hadde oversikt over kurstilbudet. Fakultetet sender ut informasjon til alle ph.d.-kandidater om kurstilbudet tidlig hvert semester. Vi informerer i tillegg Workshop in data management plans ved opptak av eksternfinansierte ph.d.-kandidater. Fakultetet tilbyr totalt 11 slike kurs.

Vedlegg: 
Oversikt over generiske kurs fra websiden
Rapport fra biblioteket på deres kurs

7. University pedagogy for PhD candidates / Starter kit: Teaching as a PhD candidate

Arbeidslivskoordinator Barbro Kolbjørnsrud innleder og Siri Marie Aamodt fra Læringsnettverket Eilin orienterer. 

Det har lenge vært et ønske, fra ph.d.-kandidater og fagmiljø at ph.d.-kandidatene skal få tilbud om et undervisningkurs. Ph.d.-kandidatenes ønske ble referatført i programrådsmøtet i desember 2021. I februar 2023 ble programrådet orientert om at EILIN utvikler et kort undervisningskurs for ph.d.-kandidater ved SV

Nå er piloten gjennomført, og evalueringen legges herved frem.

Vedlegg: Evaluering av piloten "University pedagogy for PhD candidates"

8. Etikk og vitenskapsteori i avhandlingen

Programbeskrivelse for ph.d.-programmet i samfunnsvitenskap ved Universitetet i Oslo - Det samfunnsvitenskapelige fakultet ,4.1 Avhandlingens form og innhold sier at "Avhandlingen skal gjøre rede for forskningsetiske og vitenskapsteoretiske problemstillinger knyttet til arbeidet." 

Bedømmelseskomiteen kommenterer ikke alltid dette. Hvordan skal vi sikre at ph.d.-avhandlingene oppfyller kravene?

9. Emneevalueringer for Fakultetets fellesdel høsten 2023 

Gjennomgang av emneevalueringer og tilbakemeldinger. Anbefaler programrådet endringer eller oppfølging? Det er viktig at programrådet tar eierskap til fellesemnene og bidrar til å gjøre dem relevante for egne ph.d.-kandidater.

Vedlegg: 

10. Evaluering av veilederseminar 

Veilederseminaret ble gjennomført 26. oktober på engelsk. Det var mange påmeldte men få som møtte opp. Dette er et vedvarende problem. Veilederseminaret virker å ha funnet en form som fungerer, og får gode evalueringer. 

Neste veilederseminar blir 26. januar (på norsk) og 30. august (på engelsk).

Vedlegg: Evaluering av veilederseminar (nettskjema)

Vedtaksaker

11. Klage på opptak 

Saken er untatt offentlighet off.l. § 13.

 

Tore Nilssen
leder av Programrådet                                             Ingebjørg Hovde
                                                                                sekretær for Programrådet

Publisert 19. nov. 2023 21:31 - Sist endret 16. juni 2024 16:21